Cum ar putea fi Pământul distrus de Soare
Pământul poate scăpa de asteroizi, însă nimic nu ne poate scăpa de Soare.
Există numeroase moduri în care viața pe Pământ ar putea lua sfârșit. Am putea fi loviți de asteroizi, înghițiți de asteroizi, sau loviți de o altă planetă, după cum scriu chiar și cei de la Business Insider. Toate acestea ar putea fi evitate, însă nu același lucru poate fi spus și despre Soare.
În fiecare secundă, Soarele arde în jur de șase sute de milioane de tone de hidrogen, producând heliu. Cu cât se acumulează mai mult heliu în centrul Soarelui, cu cât reacțiile de fisiune nucleară se vor produce mai rapid, iar Soarele va elimina mai multă energie. Un lucru deja știut de mulți oameni este faptul că Soarele devine cu 10% după fiecare miliard de ani.
Ce ar presupune o asemenea creștere? Cercetătorii nu știu cu exactitate, însă estimările indică o cantitate mai mare de apă evaporată. Aceasta va rămâne în atmosferă, contribuind la producerea efectului de seră. Lumina din ce în ce mai puternică a Soarelui va descompune molecule și va permite apei să iasă sub formă de hidrogen și oxigen, limitând dramatic resursele planetei.
Lucrurile arată și mai rău după aproximativ 3,5 miliarde de ani. Atunci, Soarele ar fi cu livra cu 40% mai multă lumină. Prin urmare, oceanele de pe Pământ vor fierbe, ce va mai exista din calota glaciară se va topi, iar umezeala din atmosferă va dispărea. Cel mai probabil, umanitatea va fi deja dispărută în acea perioadă, însă planeta noastră va fi supusă în continuare unor condiții dificile.
La un moment dat, hidrogenul din interior va fi epuizat, iar atunci, Soarele va deveni o gigantă roșie. Acestea sunt stele care, după ce și-au epuizat hidrogenul din nucleu, încep să consume hidrogenul aflat în pătura din jurul nucleului, acum bogat în heliu. Masa stelei va scădea și, odată cu ea, va scădea și atracția gravitațională, ceea ce înseamnă că planetele se vor îndepărta de Soare.
Între timp, atmosfera Soarelui se va mări, acoperind Mercur și Venus. Pământul, de cealaltă parte, ar putea să scape. Dar chiar dacă nu va fi înghițită, planeta noastră se va afla atât de aproape de Soare încât nicio vietate nu va putea supraviețui pe suprafața ei. După ce vor fi consumate toate sursele de energie, steaua va deveni o pitică albă. Conform Wikipedia, asemenea stele nu au o masă suficientă pentru a genera în nucleu temperaturile necesare fuziunii nucleare, responsabile pentru nucleosinteza carbonului.