14 sept. 2016 | 10:47

Cuplurile gay vor putea face copii fără ”ajutorul” unei femei

ACTUALITATE
Cuplurile gay vor putea face copii fără ”ajutorul” unei femei

O nouă tehnică medicală „sfidează” natura și ar putea împlini una dintre cele mai mari dorințe ale cuplurilor gay: să aibă proprii copii.

Noul studiu combate ideea că bebelușii pot fi concepuți exclusiv prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid și arată că celulele epiteliale ar putea fi o variantă. Experimentul făcut pe șoareci a arătat că e posibil ca lichidul seminal să fertilizeze celulele pielii sau alte țesuturi pentru a da naștere copiilor, fără a utiliza clonarea sau orice altă variantă din aceeași gamă.

Practic, dacă ar fi adaptată pentru oameni, această tehnică de reproducere ar scoate total partea feminină din proces. Prin urmare, cuplurile gay care vor să aibă copii nu ar mai avea nevoie să apeleze la inseminare artificială sau alte variante similare. Mai mult decât atât, ar permite indivizilor să își fertilizeze propriile celule cu propriul lichid seminal, astfel încât să poată avea descendenți care să aibă doar moștenirea sa genetică, potrivit The Independent.

De asemenea, varianta propusă de cercetători sugerează că și femeile rămase infertile din cauza tratamentelor pentru cancer (și nu numai) ar putea avea în continuare copii, folosind alte celule neafectate din organism. Momentan, acest lucru e posibil doar dacă ovulele le-au fost conservate înainte să le fie administrat tratamentul. Încă o veste excelentă ar fi și posibilitatea de a aplica „tratamentul” în cazul speciilor de animale pe cale de dispariție, pe care oamenii de știință se străduiesc să le salveze prin colectarea ovulelor. Grație noii tehnici, ar putea fi suficiente celulele somatice și lichidul seminal.

Tony Perry, embriolog molecular la Universitatea din Bath și principal autor al studiului, a declarat că experimentul ar putea schimba dogma, dar că tehnica, deocamdată, funcționează doar în principiu. Momentan, a funcționat pe cobai, dar vor mai fi necesare multe teste înainte să o declare fezabilă pentru oameni.

În experiment, au fost folosiți embrioni creați în laborator fără spermă, ci prin „păcălirea” ovulului că ar fi fost fertilizat. În mod normal, embrionii mor în câteva zile, dar experții au descoperit că îi pot modifica astfel. Au rezultat 30 de pui de șoareci, cu o rată de succes de 24%. Poate că nu sună impresionant, dar e cu mult peste rata de succes de 1-2% înregistrată de clonarea obișnuită, care presupune transferul de ADN în ovulele donatorului.