05 sept. 2016 | 11:24

IT-ul salvează vieți în România: aplicațiile premiate în cadrul e-Health Hackathon

ACTUALITATE
IT-ul salvează vieți în România: aplicațiile premiate în cadrul e-Health Hackathon

e-Health Hackathon, un maraton de programare care a durat trei zile, și-a desemnat câștigătorii. Trei proiecte realizate de tineri programatori români au fost premiate de autorități, iar produsele create ar putea fi implementate în sistemul medical de urgență.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI, cele 11 echipe participante au fost formate din tineri developeri, experți în programare, UX designeri și studenți. Ei au lucrat în cele trei zile alături de mentori din domeniul medical și experți în dezvoltarea de aplicații software și hardware, potrivit Agerpres.

Premiul întâi, în valoare de 1.500 de euro, a fost câștigat de echipa „Pompierii Paramedici”. Aceasta a gândit o platformă de e-learning și o aplicație pentru pregătirea pompierilor care vor deveni paramedici. Ulterior, platforma poate fi dezvoltată și pentru pregătirea altor categorii de personal din sistemul de urgență.

Premiul al doilea, de 1.000 de euro, a revenit echipei „10 Seconds”. Membrii au fost premiați pentru dezvoltarea unei aplicații bazate pe tehnologia de recunoaștere vocală Google care va permite asistenților din triaj completarea vocală a fișelor pacienților sosiți la Unitatea de Primiri Urgențe. Astfel, timpul de completare se reduce cu 80%.

Premiul al treilea, de 500 de euro, a fost atribuit echipei „Rezident”. Tinerii au luat locul trei pentru dezvoltarea unei aplicații care îi ajută pe rezidenți să comunice mai bine cu îndrumătorii lor. Practic, programul moderează relația de formare și supervizare între medicii rezidenți și îndrumătorii lor.

De asemenea, au fost acordate trei mențiuni.

Echipa ”Mobile Kinectis” a dezvoltat un program capabil să grupeze protocoalele de tratament în urgență, echipa ”News” are o aplicație de Early Warning Score care corelează semnele vitale monitorizate în real a pacienților de la UPU, iar echipa ”Life Coders” a creat o aplicație pentru smartphone-uri care detectează automat un apel la numărul de urgență 112 și care trimite autorităților, automat, un SMS cu profilul complet al persoanei care efectuează apelul, dar și locația ei.

La eveniment a fost prezent și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a făcut declarații privind dezvoltarea tehnologică a sistemului medical românesc și a promis că, în perioada următoare, va fi demarat ”cel mai ambițios proiect de informatizare a sistemului de urgență”. Prin respectivul proiect, personalul pentru situații de urgență va fi dotat cu tablete cu software specializat.