Britanicii susțin că Google, Facebook și Twitter nu vor să lupte împotriva teroriștilor
Mai mulți parlamentari britanici sunt de părere că unele dintre cele mai mari companii din mediul online nu se implică în lupta împotriva terorismului.
Încă de la primele atentate asumate de membri ai grupării ISIS a devenit evident că aceștia activează, în mare parte, prin intermediul platformelor online folosite de noi toți. Mai mult decât atât, unele agenții guvernamentale au ajuns la concluzia că rețelele sociale reprezintă unealta ideală pentru recrutare a extremiștilor.
Pe parcursul timpului rețelele sociale și companii precum Google au făcut eforturi pentru a limita cât mai mult posibil activitatea extremiștilor, însă unii parlamentari britanici sunt de altă părere. În opinia acestora, giganții din mediul online nu luptă împotriva terorismului întrucât sunt de părere că acest lucru le-ar afecta în mod considerabil brandul. Potrivit publicației DigitalTrend, parlamentarii au avertizat că rețelele sociale și alte website-uri se transformă în ”Vestul Sălbatic” al internetului.
”Corporații uriașe, precum Google, Facebook sau Twitter, cu venituri de miliarde de dolari, eșuează în mod intenționat în lupta împotriva acestei amenințări și transmit responsabilitatea altora, ascunzându-se în spatele statului legal supranațional, deși știu că teroriștii se folosesc de platformele lor”, a declarat șeful comitetului care a lansat acuzațiile recente.
Raportul prezentat de comitet vine într-o perioadă în care Europa se confruntă cu un val de atacuri teroriste inițiate de extremiști musulmani. În Marea Britanie, de exemplu, Anjem Choudary, un proeminent activist politic musulman, a fost arestat de curând. În timpul procesului, autoritățile au declarat că au înaintat mai mult cereri către rețelele sociale pentru înlăturarea postărilor sale, însă acestea nu au răspuns de fiecare dată.
În general, Twitter, Facebook și alte rețele sociale au reguli foarte clar, care încurajează raportarea conținutului negativ din partea comunității. Astfel, dacă cineva găsește mesaje cu conținut terorist, le poate oricând raporta, iar acestea vor fi șterse. În funcție de gravitatea gestului, contul prin intermediul căruia a fost făcută postarea e de asemenea șters.