19 aug. 2016 | 13:28

Twitter a suspendat 360.000 de conturi pentru a combate propaganda teroristă

ACTUALITATE
Twitter a suspendat 360.000 de conturi pentru a combate propaganda teroristă

Twitter a fost implicat în numeroase dezbateri în ceea ce privește încurajarea propagandei teroriste, iar recent a câștigat un proces deschis pe aceeași temă.

Procesul s-a desfășurat în San Francisco, Statele Unite ale Americii și, în mod evident, Twitter a avut câștig de cauză. Judecătorul William H Orrick a decis că rețeaua socială cu 313 de milioane de utilizatori nu poate fi considerată responsabilă pentru tweet-urile celor de la ISIS și, cu siguranță, nu poate fi percepută ca fiind vinovată pentru un atac desfășurat în Iordania în luna noiembrie a anului trecut.

,,Judecătorul a fost de acord cu Twitter că nu poate fi clasificată ca fiind responsabilă că ar fi oferit platforma de proapagare a mesajului încărcat de ură. Legea federală protejează furnizorii de servicii care nu fac decât să ofere un mijloc de dialog, fără să genereze dialogul efectiv”. Cei de la Associated Press au publicat comunicatul de presă ce a însoțit decizia judecătorului. După pronunțarea sentinței, William H. Orrick a făcut și el o declarație în speranța oferirii unor lămuriri suplimentare pe marginea subiectului. ,,Pe cât de oribile sunt aceste decesuri, Twitter nu poate fi perceput ca un publisher sau un difuzor pentru retorica teroristă a ISIS. Din acest motiv, nu este responsabil de faptele respective”.

Pentru a-și susține în continuare cauza, cei de la Twitter au publicat un raport legat de eforturile lor de a combate propaganda teroristă. Platforma socială a suspendat, din 2015 până în prezent, în jur de 360.000 de conturi care promovau, într-un fel sau altul, actele teroriste. De asemenea, a accelerat închiderea conturilor începând din februarie, cu 235.000 de închideri în plus faţă de 125.000 operate de la jumătatea lui 2015.

Compania subliniază că numărul zilnic de suspendări de conturi a crescut cu 80% începând de anul trecut şi că procesul se desfășoară mult mai rapid. Reţeaua se sprijină, în principal, pe semnalări efectuate de către utilizatori în vederea identificării conturilor cu probleme şi a anunţat că şi-a crescut efectivele care trebuie să examineze aceste semnalări.

Twitter folosește și o tehnologie antispam pentru a identifica utilizatorii care au tendința de a recidiva în publicarea unor mesaje șocante, inclusiv a celor care creează noi conturi după ce sunt suspendaţi.