16 aug. 2016 | 14:06

Noul nivel de supraveghere: UE vrea ca discuțiile de pe Skype și WhatsApp să fie interceptate

ACTUALITATE
Noul nivel de supraveghere: UE vrea ca discuțiile de pe Skype și WhatsApp să fie interceptate

Microsoft, Facebook, Apple sau Google ar putea fi obligate să permită interceptarea conversaţiilor online pe care le oferă prin serviciile de comunicaţii pe care le controlează.

Cu alte cuvinte, giganții IT ar putea fi obligați să respecte în Europa aceleaşi reguli la care conformează operatorii de telecomunicații. În ochii autorităţilor de la Bruxelles, o convorbire pe Skype sau una pe WhatsApp ar putea avea un statut asemănător cu cel al unei convorbiri telefonice convenţionale.

Autoritățile au în vedere faptul că utilizatorii Skype pot să apeleze şi numere de telefon, iar WhatsApp este un serviciu care face legătura între cartele SIM. În plus, ar fi nevoite să se conecteze la serviciul de urgenţă 112. Nu în ultimul rând, autorităţile europene ar putea să verifice cum folosesc companiile IT datele utilizatorilor pentru vânzarea de publicitate.

Comisia Europeană va anunţa luna viitoare că serviciile de comunicaţii online vor fi nevoite să respecte reguli extra de securitate și confidențialitate. Aceste măsuri vin după dezbateri lungi şi complexe legate de asemănările şi deosebirile dintre companiile IT şi cele de telecomunicaţii care funcţionează în Europa, notează Digi 24. Cei care doresc aceleași reguli pentru ambele tipuri de companii consideră că între o convorbire audio pe Skype şi o convorbire telefonică poate fi pus semnul egal. De asemenea, mesajele text transmise prin WhatsApp ar trebui privite precum SMS-urile obișnuite, în viziunea lor.

Securitatea despre care vorbeşte Comisia Europeană în documentul obţinut de Financial Times are legătură, cel mai probabil, cu interceptările autorităţilor. Mai exact, giganţii IT vor trebui să le ofere procurorilor şi serviciilor de informaţii posibilitatea de a urmări discuţiile online ale suspecţilor pentru care există mandat judecătoresc de interceptare.

Acest lucru ar putea complica existenţa unor servicii precum WhatsApp, care se laudă cu faptul că mesajele sunt criptate, pentru o confidențialitate sporită. Despre confidenţialitate vorbeşte şi Comisia Europeană în documentul său, dar mai degrabă legat de modul în care companiile IT vând publicitate pe baza datelor colectate de la utilizatorii aplicaţiilor de mesagerie online.

O altă chestiune complexă ar fi cea a diferenţelor în ceea ce priveşte modelul de afaceri. Companiile de telecomunicaţii încasează bani direct de la utilizatorii serviciilor de telefonie sau de internet mobil, care sunt apoi folosiţi pentru întreţinerea şi extinderea infrastructurii fizice, adică a reţelei de cabluri şi antene.

Skype şi WhatsApp sunt servicii gratuite pentru utilizatori, dar, ca să poată desfăşura convorbiri online, utilizatorii trebuie să cumpere acces la internet de la operatorii de telefonie mobilă sau de la cei de cablu. Iar în cazul WhatsApp au nevoie chiar şi de o cartelă SIM, emisă de un operator mobil. Prin urmare, unele companii telecom au compensat din vânzările de trafic de date scăderea numărului de minute de convorbiri. Există însă operatori de telefonie mobilă care consideră că încasările generate de internetul mobil nu acoperă investiţiile în infrastructura necesară gestionării unui trafic de date în continuă creştere.