29 iul. 2016 | 13:29

Țara în care utilizarea unui VPN te-ar putea costa o avere

ACTUALITATE
Țara în care utilizarea unui VPN te-ar putea costa o avere

Unele țări pretind că luptă împotriva infracțiunilor online, însă au, de fapt alte intenții.

VPN-urile sunt probabil cea mai bună opțiune la care puteți recurge pentru a deveni anonim pe internet. Spre deosebire de proxy-uri, care iau în considerare doar traficul efectuat prin intermediul browser-ului, VPN-urile normale funcționează cu tot traficul pe internet. Mai mult decât atât, acestea vă pot ajuta să accesați conținutul oferit de servicii, precum Netflix, care nu sunt disponibile în țara în care vă aflați.

Însă, dacă vă aflați în Emiratele Arabe Unite, vă recomandăm să nu accesați orice fel de conținut prin VPN, întrucât asta ar putea să vă coste o avere. Conform unei legi federale aprobate de curând de președintele Khalifa bin Zayed Al Nahyan, este ilegală ascunderea adresei IP, dar și accesarea serviciilor blocate folosind un VPN. Iar încălcarea acestei legi ar putea să vă coste enorm.

După cum scriu cei de la The Next Web, amenda minimă este de 136.000 de dolari, iar cea maximă este de 545.000 de dolari, în funcție de gravitate faptei. De asemenea, în cazul în care consideră acest lucru necesar, un judecător poate condamna un inculpat și la închisoare. Din câte se pare, nu doar cei care vor să acceseze serviciul Netflix din Statele Unite vor fi afectați, ci și imigranții care trăiesc în Emiratele Arabe. Aceștia reprezintă nu mai puțin de 88% din totalul populației.

Unele dintre cele mai populare servicii de mesagerie, precum Skype, WhatsApp sau Snapchat, sunt blocate în Emiratele Arabe. În prezent, există o ofertă limitată de astfel de servicii, oferite de companii precum Etisalat și Du, mult mai scumpe decât cele enumerate mai devreme. În asemenea condiții, mulți dintre locuitori apelau la VPN-uri pentru a-și ascunde adresa IP și pentru a putea efectua apeluri către alte țări.

Pentru un stat care se bazează atât de mult pe imigranți și pe afaceri, decizia este una extrem de restrictivă și, cel mai probabil, nu vor exista efecte extrem de benefice în viitorul apropiat. Este ușor să ne dăm seama că autoritățile din Emiratele Arabe nu-și doresc decât să-i forțeze pe oameni să folosească servicii mult mai scumpe.