08 iul. 2016 | 16:42

Un site românesc cunoscut a fost închis de autorități pentru piraterie

ACTUALITATE
Un site românesc cunoscut a fost închis de autorități pentru piraterie

Știm deja că pirateria e la ordinea zilei în România, dar măsurile luate nu sunt atât de aspre pe cât ar trebui. 990.ro, unul dintre site-urile despre care se presupune că are legătură cu grupul rol.ro, a fost confiscat de autorități, sub acuzația de piraterie.

Update: Într-un e-mail, surse din interiorul ROL.ro susțin că 990.ro nu a aparținut niciodată site-ului ROL.ro, ci că a fost unul dintre utilizatorii Fastupload.ro. În urma plângerilor făcute de diferiți publisheri, conturile 990.ro ar fi fost închise definitiv, iar de mai mult de un an fișierele nu se mai află pe Fastupload.ro.

Cei care accesează în prezent site-ul 990.ro sunt întâmpinaţi de o pagină cu următorul mesaj: “Acest nume de domeniu este sechestrat în conformitate cu dispoziţiile articolului 249 din Codul de Procedură Penală. Prezentul nume de domeniu fiind parte a unei cauze penale”.

990.ro difuza online filme şi seriale subtitrate şi este al doilea site de acest tip închis de autorităţile din România. În 2015, autorităţile din România au mai închis serialepenet.ro, un alt site de filme şi seriale. În urmă cu câţiva ani, PRO TV a făcut o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) referitor la 42 de site-uri care difuzează filme şi seriale fără să respecte legislaţia audiovizualului şi fără să deţină drepturile pentru conţinutul transmis.

Legea prevede următoarele: Ordonanţa de urgență nr. 123 din 01/09/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe: Art. 1398. Constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 40.000 lei punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.

Prin urmare, poate că acesta e un semn clar că ar trebui să migrezi către conținut multimedia plătit. Poți consulta acest editorial legat de motivele pentru care e în regulă să plătești pentru servicii precum Netflix, sau acest interviu cu vicepreședintele Netflix pe Europa.