Trei figurine Lego au ajuns în orbita lui Jupiter, la bordul sondei Juno
Am vorbit ieri despre uimitoarea reușită a celor de la NASA, care au reușit să plaseze cu succes sonda Juno în orbita lui Jupiter. Aceasta a fost calificată drept cel mai dificil lucru pe care NASA l-a îndeplinit.
Chiar dacă sonda care funcționează pe bază de energie solară nu are echipaj uman la bord, conține totuși un „personal” interesant: trei figurile Lego cu o înălțime de patru centimetri. Acestea fac parte dintr-un program educațional menit să învețe copiii din toată lumea știință și tehnologie.
Figurinele îi reprezintă pe Galileo Galilei, celebrul astronom al secolului 17, care a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”, și „părintele științei moderne”, pe Jupiter, zeul roman care îl echivalează pe Zeus, și pe soția sa, Juno.
În 1610, Galileo a realizat primele observații detaliate ale lui Jupiter, descoperind cei mai mari sateliți ai săi, în număr de patru. Versiunea sa Lego are un telescop în mână. Planeta, de 300 de ori mai mare decât Terra, mai are 64 de sateliți, precum și comete captate temporar de gravitația masivă.
Ceea ce e și mai interesant e modul în care au fost personalizate figurinele. De exemplu, figurina Lego care îl reprezintă pe Jupiter are un fulger în mână. Mitologia spune că zeitatea obișnuia să se folosească de nori pentru a-și ascunde acțiunile, dar soția sa, Juno, putea să vadă prin ei. Prin urmare, Juno are o lupă în mâini. Cei de la LEGO au creat figurinele special pentru NASA, iar materialul folosit a fost un aluminiu rezistent, făcut pentru a supraviețui călătoriei în orbita planetei radioactive.
Oamenii de știință speră că studierea lui Jupiter îi va ajuta să înțeleagă mai bine cum s-a format Terra. Sonda de 3,6 tone, propulsată cu ajutorul energiei solară şi care avansează cu 64 de kilometri pe secundă, va orbita Jupiter timp de 18 luni, de la altitudini care vor varia între 4.667 şi 10.000 de kilometri. Pe măsură ce Juno se apropie de Jupiter, gravitația puternică a planetei va accelera viteza sondei spațiale la aproximativ 265.000 de kilometri pe oră, au explicat cei de la NASA. Poți citi mai multe despre asta aici.