„Viralul” zilei: Papa Francisc circulă cu Loganul și ne arată că nu toți liderii religioși sunt opulenți
Nu știm alții cum sunt, dar nouă ne place de Papa Francisc și îl urmărim chiar și pe Instagram. Nu mai aveam nevoie de un motiv în plus pentru asta, dar cumva ne-a ieșit în cale fotografia de mai jos.
Suveranul Pontif a sosit, vineri, 24 iunie, la Erevan, la ora locală 13. După ceremonia oficială de bun venit de la aeroportul internaţional, Papa Francisc a fost preluat cu o Dacia Logan şi a făcut o vizită de rugăciune la catedrala armeană apostolică din Etchmiadzin. Suveranul Pontif a mers la Palatul Preşedinţiei, tot cu Loganul, pentru o vizită de curtoazie la preşedintele ţării, Serzh Sargsyan, după care a adresat un discurs autorităţilor, societăţii civile şi Corpului Diplomatic.
Cu alte cuvinte, în toate cele trei zile ale vizitei, Papa a folosit Dacia Logan pentru a se deplasa. În teorie, nu ar trebui să ne surprindă atât de mult gestul, pentru că, la urma urmei, toți liderii religioși pledează pentru smerenie, modestie și cumpătare. Și totuși, știm prea bine că la noi, majoritatea reprezentanților Bisericii circulă doar cu mașini foarte scumpe. Prin urmare, nu spunem că ar trebui ca Papa Francisc să fie ridicat în slăvi pentru faptul că nu a obiectat în privința transportării cu o mașină precum Dacia Logan, dar e reconfortant să vedem că obsesia pentru opulență nu este universal valabilă. Din păcate, nu au apărut încă suficiente glume pe internet legate de fotografie, dar v-o arătăm momentan pe aceasta, găsită aici:
După ce a fost lansată piesa „Dumnezeu preferă lemnul”, al cărui mesaj critică tăvălugul financiar reprezentat de Biserica Ortodoxă Română, Cezar Laurențiu Cioc a subliniat destul de bine situația din România în ceea ce privește Biserica: „Într-o ţară ca România, unde venitul mediu este mult sub cel minim din UE, mai-marii bisericii învârt sume colosale pe care mintea credinciosului de rând nici nu le poate concepe. Aici e linia de demarcaţie! Aici, artiştii fac ceva educaţie naţională, încercând să stabilească o diferenţă conceptuală clară între ideea de Dumnezeu şi cea de business. În vremurile noastre nu mai există drum la biserică fără a fi nevoit să pui mâna pe portofel, iar odată ce ai pus-o nu mai e spiritualitate ci tranzacţie financiară”. Poți citi întregul interviu aici.