20 iun. 2016 | 11:00

KiloCore, procesorul cu 1000 de nuclee, are nevoie doar de o baterie pentru a funcționa

ACTUALITATE
KiloCore, procesorul cu 1000 de nuclee, are nevoie doar de o baterie pentru a funcționa

Procesoarele multi-core au devenit foarte populare în ultimii ani, dar nu se aștepta nimeni la o creație precum KiloCore, cu 1000 de nuclee.

Cei de la Intel și AMD se află într-o concurență constantă când vine vorba de dezvoltarea unui procesor cu mai multe nuclee. Nimeni nu se aștepta însă ca un grup de cercetători de la UC Davis să realizeze KiloCore, un procesor care duce ideea de multi-tasking la un alt nivel prin intermediul unui număr impresionant de 1000 de nuclee.

După cum ați observat și voi, dacă ați avut vreodată această curiozitate, procesoarele multi-core nu sunt cel mai rapide din lume. În schimb, în cele mai multe circumstanțe, au un consum relativ redus de energie și, când vine vorba de anumite sarcini, sunt semnificativ mai eficiente. Secretul este să le folosiți la criptare de date, encodare de conținut video, procesare complexă de ecuații matematice sau o banală arhivare de fișiere.

Cu 1000 de nuclee fizice, KiloCore este o realizare tehnologică impresionantă, mai ales că nu este nici foarte mare. În ceea ce privește consumul energetic, noul procesor reușește performanța de a executa 115 miliarde de instrucțiuni pe secundă cu doar 0,7W. Această valoare energetică este atât de mică, încât procesorul poate rula cu o singură baterie AA în spate.

Cum se întâmplă de obicei, atunci când vorbim de astfel de prototipuri fantastice, procesorul celor de la UC Davis nu va fi produs în masă. În schimb, va fi folosit la cercetare. În ceea ce privește producția sa inițială, de materializarea sa au fost responsabili cei de la IBM care au folosit un proces de fabricație pe 32 nanometri, o tehnologie antică în comparație cu cei 14 nanometri folosiți în noile creații Intel.

Deși nu avem încă niște repere temporale precise, putem fi siguri că dispozitivele mobile vor avea de profitat de pe urma acestui tip de procesoare multi-core. Cum am detaliat mai sus, nu sunt mai bune de fiecare dată, dar s-ar putea să vă facă viața mai ușoară dacă lucrați cu volume mari de date.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele