Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge, onorat de Google printr-un Doodle
Karl Landsteiner, doctor și biolog american de origine austriacă, a descoperit că există mai multe grupe de sânge. Karl Landsteiner este sărbătorit de Google printr-un Doodle special, cu ocazia a 148 de ani de la nașterea sa.
E greu de spus câte vieți au fost salvate mulțumită lui Karl Landsteiner. Descoperirea grupelor de sânge este una dintre cele mai importante din domeniul medical, având în vedere că, în prezent, transfuziile de sânge sunt la ordinea zilei.
Karl Landsteiner s-a născut pe data de 14 iunie 1868, în Viena, Austria, unde a studiat și medicina, în cadrul Universității Viena. Cât era încă student, Landsteiner a scris o teză despre modul în care dieta afectează compoziția sanguină. După ce și-a făcut lucrarea de doctorat, el și-a continuat studiile, de data aceasta în domeniul chimiei, în Germania, mai exact în Würzburg, Munchen și Zürich.
Karl Landsteiner a descoperit grupele principale de sânge după ce a observat că dacă sângele a două persoane se amestecă, se aglutinează (reacție specifică de apărare a organismului, caracterizată prin adunarea în mici grămezi a globulelor roșii, bacteriilor sau altor elemente, în prezența anticorpilor corespunzători). Asta se întâmpla în 1900, iar în 1901, el a descoperit că această reacție se datorează serului sangvin, partea lichidă a sângelui care nu conține nici celule sangvine (globule rosii, globule albe, plachete), nici fibrinogen (proteină care se găsește din abundență în plasmă și care este responsabilă pentru coagolarea sângelui).
În urma experimentelor, Karl Landsteiner a observat că amestecarea sângelui de la persoane care au aceeași grupă sanguină nu distruge celulele. Asta a dus la primul transplant de sânge, care s-a realizat la spitalul Mount Sinai din New York, sub coordonarea medicului Reuben Ottenberg, în 1907.
Landsteiner a împărțit sângele în trei grupe principale, numite atunci A, B și C (cunoscută acum drept grupa 0). În zilele noastre, se cunoaște faptul că persoanele cu grupa de sânge AB pot primi transfuzii cu orice altă grupă sanguină, iar cei cu grupa 0 pot dona oricărei grupe, fiind donatori universali. Pentru descoperirea lui, Karl Landsteiner a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Medicină, în 1930.
Însă asta nu este singura descoperire importantă a austriacului. În 1911, el a arătat și existența virusului poliomelitei, punând bazele pentru lupta împotriva acestei boli cumplite.
În SUA s-a mutat după primul Război Mondial, în 1923, și a lucrat la Instutul Rockefeller. El a studiat probleme legate de alergii și imunitate și și-a continuat munca începută cu grupele de sânge. A murit pe 26 iunie 1943, la vârsta de 75 de ani, iar astăzi ar fi împlinit 148 de ani.
Acesta este motivul pentru care Google și-a schimbat Doodle-ul cu unul care îl reprezintă pe Karl Landsteiner.