HANDS ON Lenovo Phab 2 Pro – Telefonul care „vede” lumea și poate deveni legendă
Știi primul telefon al Motorola? Era imens, alb, urât, dar era începutul unei industrii imense. Lenovo Phab 2 Pro nu va fi la fel, dar are șanse să genereze o modă. Și totul dintr-o idee a Google de a da o nouă dimensiune unui telefon.
Intel și Google au încercat să facă gadgeturile capabile de înțelegerea mediului în care sunt. Camerele clasice sunt în regulă, pot vedea un mediu, dar sunt limitate la imaginile 2D în care poți măsura cu greu și deloc precis distanțe și dimensiuni. Așa a apărut (public) în urmă cu aproape trei ani Project Tango de la Google cu dispozitive urâte, dar care promiteau o nouă utilitate pentru telefoane. În aprilie 2014 am văzut la un hackathon din Timișoara ce potențial poate avea. Acum, în San Francisco la TechWorld, am văzut versiunea finală de la Lenovo: Phab 2 Pro.
Telefonul nu are nimic special, ba chiar un procesor deloc impresionant, dar din septembrie va fi la vânzare cu un preț de 500 de euro pentru un pachet bun de dotări tehnice. Astfel, Pro intră în gama Phab a Lenovo, una cu ecrane imense pentru piețe în curs de dezvoltare. Phab 2 Pro este însă pentru dezvoltatori, pentru entuziaști și pentru utilizatorii pe care nu-i încurcă un ecran imens și o inovație ca Tango.
Și ecranul e imens! Este un LCD IPS de 6,4 inci la rezoluție QHD. Lenovo susține că a ales un ecran așa mare, justificare pe care am auzit-o și la IFA 2015, deoarece ne folosim telefoanel mai rar pentru convorbiri și mai des pentru filme, chat, poze, jocuri video, iar pentru acestea nu strică un ecran mare. Implicit, telefonul e imens.
Designul e similar altora din seria Phab, cu un spate curbat, butoane capacitive, dar Phab 2 Pro primește în plus scanner de amprente, cameră de 16 megapixeli și modul Tango: cameră capabilă să „citească” lățimea, lungimea și adâncimea unui spațiu. Ceea ce omul face natural, gadgeturile trebuie învățate și Tango din Phab este acest concept în cea mai user friendly formă.
Phab 2 Pro mai are Android 6 Marshmallow, o baterie de 4.050 mAh, un procesor Qualcomm Snapdragon 652, 4GB de memorie RAM și 64GB spațiu de stocare. Totul într-un preț de 500 de euro, ceea ce fixează telefonul sub cele premium, dar cu specificații suficient de bune cât să fie o opțiune. Va fi însă disponibil abia din septembrie, iar viitorul acestui concept ține de aplicații. Lenovo susține că va avea unul dedicat pentru Tango cu circa 25 de produse la început și poate 100 până la final de an.
Ce e Tango și de ce poate fi un succes sau un eșec
Tango e doar numele dat de Google acestei structuri de senzori care imită ochii și receptorii de mișcare din capul unui om. Companiile au trebuit să facă asta prin hardware și software, de-a lungul mai multor ani, iar acum să fie prezentat produsul final în forma aceasta. Un telefon Tango poate măsura lungimi și adâncimi, volume și poate sesiza când o suprafață s-a terminat și începe alta. Poate cartografia corpul unui om pentru a „proba” pe acesta haine virtual, fără atingere, fără bătăi de cap. Poți vedea într-o cameră cam cât ar ocupa o canapea nouă dau un dulap fără să le cumperi, doar prin scanare. În fapt, Lenovo are parteneriat cu Lowe’s pentru așa acces și utilitate.
Nu este doar despre realitate virtuală sau realitate augmentată, ci de o funcționalitate ca modulul GPS – nu te gândești la ea când o folosești, cum funcționează, dar știi că e acolo, o activezi și gata. Dacă Phab 2 Pro are succes, Google a avut dreptate și telefoanele mai pot fi inovate. Dacă nu, rămâne un experiment. Este însă puțin probabil să rămână doar experiment, deoarece, spre deosebire de alte concepte, acesta are o latură utilitară bine dezvoltată, care rezolvă probleme clare: design interior, shopping de haine, navigat în interior, ajutor pentru nevăzători.
Un exemplu simplu: dacă un nevăzător are un cască cu un telefon Tango în ea, telefonul „vede” mediul și îi transmite audio pe unde să meargă. Un exemplu din alt domeniu: vizitele la muzeu sunt interesante, dar nu cele mai. Acolo nu poți atinge exponate, nu îți dai seama de dimensiunea unui mamut doar din descriere și nu te poți învârti în jurul unei armate (sau corp de armată). Cu un telefon de tipul acesta, realitatea poate fi augmentată: mamutul apare la dimensiuni reale, T-Rex la fel, armata poate fi generată într-o sală imensă sau animale din filme futuriste pot fin văzute din toate unghiurile. Impactul pentru educație poate fi imens, mai ales că ceea ce telefonul generează pe ecran se integrează mult mai bine în decor decât alte aplicații o fac.
Acesta e viitorul. Prezentul e mai dificil. Vor fi necesari doi-trei ani până se ajunge la un ecosistem generos de aplicații – după jocuri și alte experimente. Este nevoie și de suportul din retail, din sistemul educațional pentru adopție mai mare. Totodată, Lenovo trebuie să susțină Tango în acest timp fără să se aștepte la vânzări record. Succesul pentru Phab 2 Pro, după primii doi ani, poate însemna că a ajuns în retail, în educație și în birouri de arhitectură. Succesul, foarte probabil, nu va însemna însă vânzări de zeci de milioane de unități.
Altfel, dacă Tango nu te tentează, primești de 500 de euro un telefon imens, cu ecran bun, baterie mare și câteva funcționalități de realitate augmentată. Eu sunt interesat de un așa dispozitiv, că îl știu de când era un demo. Totuși, piața e altfel decât o vede presa tech, iar aici pot apărea probleme de adopție.