Un sistem de transport subteran pare un loc în care nu te-ai aștepta să găsești energie solară.
Totuși, cei din Santiago, Chile au hotărât să folosească întocmai această metodă de alimentare pentru sistemul de metrou care măsoară mai mult de 100 de kilometri. Metroul din Santiago va fi primul din lume care va obține cea mai mare parte a energiei din surse regenerabile.
Chile are avantajul de a fi unul dintre cele mai însorite locuri de pe Pământ. Energia regenerabilă va fi obținută cu ajutorul unei centrale cu o capacitate de 100 de megawați, situată la marginea Deșertului Atacama, la aproximativ 640 de kilometri distanță de Santiago. Presupunând că scopul va fi atins, anul viitor soarele va asigura 60% din energia necesară pentru a pune în mișcare un sistem care transportă 2,5 milioane de pasageri zilnic. O fermă eoliană din apropiere va asigura 18% din energia necesară în afară de cea menționată mai devreme.
Centrala solară este construită de compania californiană SunPower și folosește panouri modulare ieftine, care reduc considerabil timpul necesar pentru montare și întreținere. O diferență-cheie între sistemul orașului Santiago și cele ale altor orașe e o conexiune care transmite energie de la facilitatea solară direct către sistemul de transport subteran, în loc să treacă prin rețeaua de energie electrică principală a orașului.
Pentru că nisipul din deșert are potențialul de a strica panourile solare, SunPower folosește roboți special creați pentru a le păstra curate și eficiente. În America, SunPower a încheiat un parteneriat cu Ford pentru a furniza energie regenerabilă pentru proprietarii de mașini electrice. Tom Werner, CEO-ul Ford, crede că planul Santiago ar putea fi începutul pentru o modă mondială pentru orașe cu sisteme de transport „înfometate” de energie.
Acesta nu este singurul plan legat de valorificarea energiei solare. În prezent, energia solară încă mai este percepută de majoritatea populației drept un lux pe care doar cei cu foarte mulți bani și-l permiteau. În România, de exemplu, dacă doriți să vă montați un sistem solar, trebuie să fiți dispuși să investiți câteva mii de euro. Cu tot cu montare, un sistem solar simplu compus din panouri și boiler vă poate costa, în unele situații, peste 2.000 de euro, iar în cazul în care optați pentru elemente mai complexe, prețul total va crește drastic. Conform celor de laSlate, în Statele Unite ale Americii situația era și mai dificilă. Poți citi mai multe despre inițiativa Solar City a lui Elon Musk aici.