Cum reușesc avioanele ”invizibile” să păcălească radarele?
V-ați întrebat vreodată cum reușește un avion precum bombardierul B-2 să rămână ”invizibil”?
Unul dintre cele mai impresionante avioane din dotarea armatei americane este, fără îndoială, bombardierul B-2. Grație designului, acesta este, în prezent, unul dintre cele mai ușor de recunoscut vehicule aeriene. Însă nu designul este ceea ce-l transformă într-o armă remarcabilă, ci capacitatea sa de a nu fi detectat de radarele inamice. Însă cum reușește acest bombardier să se ferească de tehnologia respectivă?
[related]
După cum scrie și site-ul Interesting Engineering, totul are legătură cu materialele de pe suprafața acestuia, forma sa și modul în care funcționează majoritatea radarelor folosite în ziua de azi. Acestea se folosesc de pulsuri de energie electromagnetică pentru a crea o imagine a unui obiect zburător aflat în mișcare. Însă, pulsurile emise trebuie să se întoarcă la sursă pentru ca asta să fie posibil. După cum era de așteptat, tocmai de slăbiciunea respectivă s-au folosit creatorii bombardierului atunci când l-au proiectat.
Astfel, B-2 direcționează toate pulsurile departe de radar, astfel că acesta nu raportează niciun obiecte detectat. Din câte se pare, există anumite dispozitive extrem de precise care l-ar putea observa, însă avionul ar apărea doar ca o pasăre de mari dimensiuni.
Bombardierul este dotat cu un sistem de direcție tradițional, însă folosirea acestuia ar mări vizibilitatea, astfel că inginerii au venit cu o soluție foarte interesantă. Motoarele pot fi acționate în mod separat, pentru a permite avionului să se întoarcă atunci când se află în modul ”invizibil”.
De asemenea, întregul avion a fost construit pe baza unor sisteme computerizate extrem de complexe, pentru a îndepărta pulsurile radarului de sursă, iar materialele folosite în fabricarea sa sunt menite să absoarbă undele radio. Acestea nu sunt cunoscute cu exactitate, din moment ce Nothrop Grumman și oficialii armatei Statelor Unite au preferat să nu dezvăluie secretele avionului. Puteți afla mai multe despre acesta din videoclipul de mai sus.