28 mai 2016 | 13:19

Telefoanele mobile ar putea provoca cancer? Un studiu face legătura între boală și gadget

ȘTIINȚĂ
Telefoanele mobile ar putea provoca cancer? Un studiu face legătura între boală și gadget

Încă de la apariția telefoanelor mobile, oamenii de știință au vrut să afle dacă există șanse ca acestea să fie dăunătoare sănătății. Cea mai mare teamă a utilizatorilor ține de emisia de radiații și de posibilitatea ca aceastea să provoace cancer. 

Până acum, s-au făcut numeroase studii. Unele dintre ele indică spre o legătură între cancer și telefoane, altele susțin că radiațiile telefoanelor nu afectează organismul.

Cel mai recent, din păcate, trasează o legătură între cancer și smartphone-urile de carae suntem atât de dependenți. Cercetătorii care au condus acest studiu finanţat cu fonduri din partea guvernului american, au găsit incidenţe tumorale la şobolanii de laborator expuşi la unde radio de frecvenţă scăzută.

Studiul a fost inițiat acum câteva zeci de ani, de aia rezultatele lui sunt destul de îngrijorătoare. Pe de altă parte, alţi experţi argumentează că rezultatele nu ar fi veridice şi chiar dacă sunt, tipurile de cancer implicate ar fi atât de rare, încât riscul de îmbolnăvire ar fi neglijabil.

“Dacă eşti cu adevărat preocupat, poartă căşti şi temerile vor dispărea”, a declarat Otis Brawley, şeful echipei medicale a American Cancer Society, potrivit Mediafax.

Brawley este de părere că studiul indică existenţa unei legături între tipuri rare de cancer şi utilizarea radiofrecvenţelor emise de telefoanele mobile, dar mai mulţi dintre colegii săi cred că rezultatul înspăimântător este o concidenţă. “Având în vedere că studiul nu este unul de anvergură, este mai degrabă posibil ca toate aceste rezultate pozitive să fie de fapt fals pozitive, deci practic rezultate false”, a exprimat Michael Lauer, director adjunct de cercetare din cadrul National Institutes of Health (NIH), care a verificat studiul la cerinţa institutului.

Problema este că studiul a inclus extrem de multe tipuri de cancer dezvoltate de şoarecii de laborator, aşa încât, chiar şi un rezultat pozitiv ar fi putut fi întâmplător, a declarat Lauer.