Inventatorul manevrei Heimlich, în vârstă de 96 de ani, a salvat o persoană de la moarte pentru prima dată
E aproape imposibil să nu fi auzit de ”manevra Heimlich”, tehnica care trebuie efectuată în momentul în care o persoană nu poate respira din cauza unui obiect străin care blochează circulația aerului. Totuși, e posibil să nu fi știut că inventatorul ei, doctorul Henry Heimlich, în vârstă de 96 de ani, nu a pus-o niciodată în aplicare în viața de zi cu zi, cel puțin nu până azi.
Manevra Heimlich este una dintre principalele metode de prim ajutor, în special dacă se întâmplă să fiți la un restaurant și o persoană se îneacă cu mâncare. Metoda a fost descrisă pentru prima dată în 1974 de către doctorul Henry Heimlich și a salvat, probabil, mii de vieți de atunci.
Totuși, celebrul doctor nu s-a găsit niciodată în situația de a o aplica într-un scenariu din viața reală, ci doar a învățat alte persoane cum să o pună în practică.
Asta s-a schimbat zilele acestea când doctorul, în vârstă de 96 de ani, a salvat viața unei femei de 87 de ani.
Femeia se așezase la o masă la cantină, lângă doctor, și a comandat un burger. La scurt timp după, bătrâna a început să se înece, iar doctorul Heimlich s-a ridicat, i-a făcut compresii abdominale, adică i-a aplicat manevra care îi poartă numele.
Heimlich a declarat că se simte foarte mândru și fericit că a reușit să salveze pe cineva, iar femeia este de părere că Dumnezeu a vrut să se așeze chiar lângă Henry, pentru ca acesta să îi salveze viața.
Cum să faci manevra Heimlich, potrivit sfatulmedicului.ro:
-salvatorul se așează în spatele victimei și-i cuprinde talia cu brațele
-poziționează un pumn la jumătatea distanței dintre ombilic și apendicele xifoid și-l apucă cu celălalt pumn
-comprimă abdomenul, trăgând brusc și cu putere în sus, manevră ce poate determina corpul străin să sară afară.
Manevra Heimlich se repetă până când corpul străin se elimină