Fizicienii cred că au detectat o a cincea forță a naturii
Sunt multe lucruri discutabile în lumea asta, dar există câteva tratate ca adevăruri general valabile. Unul dintre ele ar fi faptul totul în Univers e controlat de doar patru forțe fundamentale: gravitaţia, electromagnetismul, forţa nucleară tare şi forţa nucleară slabă.
Fizienii din Ungaria, totuși, cred că au găsit dovezi ale existenței unei a cincea forțe misterioase a naturii. Dacă se dovedește că e, într-adevăr, așa, s-ar putea să fim nevoiți să regândim felul în care funcționează Universul. Această forță a fost prima oară observată anul trecut, când o echipă de experți de la Academia de Știință din Ungaria a raportat că a observat că atunci când a „împușcat” litiu-7 cu protoni, a detectat un boson foarte ușor, doar de 34 de ori mai greu decât un electron.
Studiul a fost aproape uitat, până când o echipă de experți din SUA a publicat propria analiză a datelor pe site-ul arXiv. Echipa a fost condusă de Jonathan Feng de la Universitatea din California, care a arătat că datele nu intră în contact cu experimentele precedente și a calculat că noul boson poate, într-adevăr, să poarte o a cincea forță fundamentală.
Potrivit revistei Nature, cercetătorii din toată lumea vor testa descoperirea ungurilor, iar rezultatele concrete vor fi publice, probabil, în aproximativ un an. Teoria celei de-a cincea forțe nu e tocmai o noutate, căci există și o pagină de Wikipedia care prezintă mai multe posibilități. Mulți oameni de știință cred în existența unei particule numită „fotonul întunecat”, care ar putea purta o forță a cărei existență ar explica materia întunecată, substanța invizibilă care reprezintă mai mult de 80% din masa Universului.
Asta căuta echipa de unguri, condusă de fizicianul Attila Krasznahorkay, în timpul experimentului cu protonii și litiu-7. Particula descoperită atunci avea o masă de aproximativ 17 megaelectronvolți, nu chiar cea la care se așteptau experții de la fotonul întunecat. Analiza realizată de cercetătorii americani nu a implicat o repetare a experimentului, ci doar calcule pentru a verifica, măcar la nivel teoretic, dacă bosonul descoperit de Krasznahorkay ar putea fi capabil să poarte o nouă forță fundamentală.
Desigur, comunitatea de oameni de știință e încă sceptică, mai ales pentru că bosonul a fost destul de departe de așteptările tuturor. Totuși, teoria este interesantă și merită toată atenția fizicienilor.