17 mai 2016 | 06:49

Tesla exploatează muncitori est-europeni la fabricile din SUA

ACTUALITATE
Tesla exploatează muncitori est-europeni la fabricile din SUA

Mai multe publicații online au început să raporteze abuzurile de la fabricile Tesla și, între timp, acestea au fost confirmate de CEO-ul companiei.

Foarte mulți posesori de Tesla au fost foarte entuziasmați în legătură cu producția mașinilor în Statele Unite. În definitiv, prea puține companii importante se mai angajează să productă gadgeturi sau aparate de orice fel în SUA, generând locuri de muncă importante. Se pare însă că până și Tesla preferă să aducă în fabrici, prin intermediul unor subcontractori, muncitori săraci din Europa de Est pe care să-i plătească cu aproximativ 10% din cât câștigă americanii pe aceleași posturi.

Povestea a iești la iveală în momentul în care un individ cu numele de Gregor Lesnik, un electrician din Slovenia a decis să dea în judecată Eisenmann. Respectiva companie nemțească era responsabilă de aducerea sa ca vopsitor într-o fabrică Tesla în luna martie a anului trecut.

Ulterior s-a dovedit că Lesnik era doar unul dintre 140 de muncitori aduși în condiții similare la fabrica Tesla cu o viză B1/B2 de non-imigrant, menită pentru turiști și oameni de afaceri. Viza lui Lesnik menționa că activitatea sa în SUA va implica supravegherea altor muncitori, dar în schimb, făcea muncă manuală care nu era acoperită sub nici o formă de tipul de viză cu care intrase în țară.

După ce angajatul din Slovenia a căzut de la o înălțime de trei etaje în timpul programului la o fabrică Tesla, a inițiat un proces împotriva angajatorilor săi. Nu de alta, dar a fost uimit când a văzut că nu avea parte nici măcar de asigurare medicală sau alte beneficii, pe lângă salariul infim. Practic, era vorba de aproximativ 5 dolari pe oră, în loc de 52 dolari pe oră pentru un muncitor american.

Deși inițial cei de la Tesla au negat orice implicare în respectivul subiect, fiind vorba de un subcontractor la mijloc Elon Musk a postat pe Twitter că va iniția o investigație pe marginea subiectului. ,,Doar azi am auzit despre asta. Se pare că s-au întâmplat lucruri greșite la mai multe niveluri. Vom investiga și vom rezolva cazul.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele