NASA a publicat o mulțime de patente, pe care le poți cerceta și tu
Dacă mai aveai nevoie de un motiv adițional pentru a-i îndrăgi pe băieții de la NASA, iată-l. Agenția Spațială Americană vrea să facă în așa fel încât pasionații de tehnologie să afle ce se află în spatele invențiilor sale.
Prin urmare, săptămâna trecută, astronomii americani au făcut publice 56 de brevete, pe care le poate studia oricine are acces la internet și care s-ar putea dovedi extrem de utile pentru companii precum SpaceX. Odată cu această veste, NASA a prezentat un nou portofoliu de date, în care sunt incluse peste 1.000 de patente publicate de-a lungul timpului. Mai pe scurt, utilizatorii pot căuta cu uşurinţă subiecte din domenii precum robotica, tehnologia informaţiei, comunicaţiile, medicina sau biotehnologia și să găsească ce are NASA de oferit pentru fiecare dintre ele.
Majoritatea patentelor au fost destinate programelor spațiale, dar s-a dovedit că pot avea un uz mult mai larg. Printre brevetele publicate de astronomii americani se numără un sistem de purificare a apei, o metodă de fabricare a nanotuburilor din carbon şi un vehicul zburător hipersonic, a cărui schiţă datează din 1930 și poate fi văzută mai jos:
Companiile aerospaţiale private au beneficiat deja de ideile prezentate în brevetele NASA. Un bun exemplu în acest sens este conceptul modulului spaţial gonflabil TransHab, inventat de NASA în anii ’90. Startup-ul Bigelow Aerospace a cumpărat patentul, iar acum îl folosește pentru a crea locuinţe spaţiale gonflabile. În acest caz, brevetul a fost achiziţionat pentru suma de 17,8 milioane de dolari.
Grație acestei oportunități oferite recent de NASA, tot mai multe companii pot dezvolta acum tehnologii, pentru costuri mult mai reduse. „Prin publicarea acestor brevete, dorim să deschidem o nouă eră în domeniul antreprenoriatului, în care America îşi va recăpăta statutul de lider în competitivitatea economică. Prin lansarea acestei colecţii în domeniul public, încurajăm antreprenorii să exploreze noi modalităţi de a comercializa tehnologiile NASA”, a afirmat Daniel Locney, director executiv al Programului de Transfer de Tehnologie din cadrul NASA, în cadrul acestei declarații oficiale.