Cât valorează tabloul inspirat din Van Gogh realizat de un român
Lucrarea ”Self-Portrait as Vincent van Gogh”, semnată de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândută cu 2,6 milioane de dolari.
Pictura a fost cumpărată în cadrul unei licitaţii organizate de Casa Sotheby’s la New York, de către Yusaku Maezawa, un om de afaceri japonez. Tabloul numit Self-Portrait as Vincent van Gogh a fost realizat de Adrian Ghenie în anul 2012, iar prețul său era estimat la 200.000-300.000 de dolari, fiind vândut la licitaţie pentru o sumă de aproape nouă ori mai mare.
Evenimentul în cadrul căruia Adrian Ghenie şi-a vândut lucrarea se numeşte The Contemporary Art Evening Auction şi a cuprins o colecţie impresionantă de lucrări de artă contemporană, realizate în ultimele decenii. „Vedeta serii” a fost însă un tablou semnat de artistul american Cy Twombly și adjudecat pentru suma de 36,65 milioane de dolari, în timp ce un studiu al lui Francis Bacon a fost vândut pentru 34,97 milioane de dolari.
În luna februarie, un portret al Elenei Ceauşescu, pictat de artistul Adrian Ghenie, a fost vândut cu 197.000 de lire sterline, echivalentul a peste 253.000 de euro, tot la o licitaţie a casei Sotheby’s, organizată recent la Londra. Uleiul pe pânză Untitled (Elena Ceauşescu), realizat în anul 2010, era estimat la 60.000 – 80.000 de lire sterline, echivalentul a peste 77.000 – 128.000 de euro.
Pictorul român a stabilit un nou record, pe 10 februarie, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, la Londra, unde lucrarea sa, The Sunflowers in 1937, a fost vândută cu 3.117.000 de lire sterline, echivalentul a peste patru milioane de euro.
Prin vânzarea tabloului The Sunflowers in 1937, Ghenie a depăşt recordul pe care îl stabilise în anul 2014 cu tabloul The Fake Rothko, care a fost vândut la o licitaţie a casei Sotheby’s pentru 1.426.500 de lire sterline, echivalentul a peste 1.770.000 de euro. În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin.
Adrian Ghenie, este un artist român foarte apreciat pe scena de artă contemporană internațională, prezent cu lucrări în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer și Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Ghent). Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența). În 2015, a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția, cu proiectul „Darwin’s Room”, potrivit Agerpres.