04 mai 2016 | 12:02

Așa începe apocalipsa zombie? Cum vor să învie morții

ȘTIINȚĂ
Așa începe apocalipsa zombie? Cum vor să învie morții

Oamenii de știință vor să se folosească de celulele stem pentru a reactiva creierele celor morți.

O companie din Statele Unite a primit acordul pentru un proiect extrem de controversat. După cum scrie și publicația IFL Science, aceasta va încerca să reactiveze creierele a 20 de persoane decedate folosindu-se de celule stem.

Compania, denumită Bioquark, ar fi primit de curând acordul respectiv atât în Statele Unite, cât și în India și se va folosi de celulele minune pentru a stimula sistemul nervos al fiecărui pacient pe care vor efectua experimentul ReAnima.

În cazul în care acesta ar avea succes, oamenii de știință ar demonstra că, într-un anumit fel, este posibil să readuci oamenii la viață.

Trebuie, totuși, să menționăm un lucru: toți cei 20 de pacienți sunt aflați în moarte cerebrală, considerată în prezent un proces ireversibil din cauza absenței circulației cerebrale. Aceasta, de obicei, este urmată de o necrozare a neuronilor.

Astfel, nu știm exact care sunt șansele celor de la Bioquark de a avea parte de un succes, însă știm că ar putea injecta creierul cu celule stem. De asemenea, oamenii de știință ar putea încerca să includă anumite elemente chimice benefice în măduva spinării și să stimuleze nervii.

Cei 20 de pacienți sunt menținuți în viață doar cu ajutorul aparatelor în prezent. După administrarea fiecărei terapii, doctorii vor supraveghea timp de câteva săptămâni starea pacienților, pentru a identifica semne ale activității cerebrale. Din câte se pare, aceștia se vor concentra pe secțiunea din măduva spinării care controlează funcțiile cardio-respiratorii. Așa cum am menționat mai sus, moartea cerebrală presupune necrozarea neuronilor, ceea ce ar însemna că Bioquark va fi nevoită să inițieze un proces de refacere a acestora.

În cazul în care nu v-ați dat seama deja, aici intervin celulele stem, întrucât ele sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a replica orice celulă din corpul uman. Însă chiar și cu numeroasele progrese înregistrate în ultimii ani, cel mai probabil, va mai trece o perioadă până când un asemenea proiect va produce rezultatele dorite.