24 apr. 2016 | 10:53

Acest program poate prezice cine va muri în Game of Thrones

ENTERTAINMENT
Acest program poate prezice cine va muri în Game of Thrones

Mai e foarte puțin până vei putea vedea noul episod din Game of Thrones. Suntem siguri că ești nerăbdător și să afli ce personaj de care te-ai atașat emoțional urmează să moară și să îți frângă inima (a se remarca umorul negru).

Vestea bună e că studenții de la Universitatea Tehnică din Munich au decis să creeze un program capabil să anticipeze care e următorul personaj care va fi ucis într-un mod brutal (pentru că știm cu toții că nimeni nu moare în liniște și pace în Game of Thrones). Îl găsești aici.

Practic, avem de-a face cu un algoritm creat pentru a analiza personajele din fantezia epică a lui George R.R. Martin, și pentru a căuta indicii care să sugereze sfârșitul lor. Dezvoltatorii au contat pe imensa bază de date A Wiki of Ice and Fire. Au identificat mai mult de 2.000 de personaje, pe care le-au clasificat în funcție de gen, vârstă, statut social, casă, cărțile în care au apărut și rolul lor în poveste, pentru a vedea dacă există elemente comune în ceea ce privește moartea lor.

Sunt de două ori mai mulți bărbați decât femei în serie, iar probabilitatea ca aceștia să fie nobili e mai mare. Totuși, sunt șanse mai mari ca personajele de sex masculin să aibă o moarte violentă, dat fiind faptul că doar 57% dintre ele încă trăiesc la sfârșitul ultimei cărți, comparativ cu procentul de 79% al femeilor.

De asemenea, statutul social nu garantează o viață mai lungă în universul lui Martin. Nobilii și oamenii de rând au cam aceeași sansă de sfârșit tragic, ba chiar sunt șanse mai mari să devină o țintă cei cu statut social mai sus plasat și cu ambiții de conducere a tronului. Aparent, computerul prezice cu o certitudine de 97% că următoarea țintă e Tommen Baratheon, urmat de Stannis Baratheon. Din nefericire, imediat după ei este Daenerys Targaryen, cu un procent de 95%.

Înainte să te demoralizezi și să îți faci provizii cu șervețele, nu uita că este doar un program computerizat, care generează probabilități bazându-se pe o analiză statistică, iar pecizia lui este de 49%. Rămâne, totuși, de văzut dacă studenții din Munich au făcut o treabă cu adevărat bună în conceperea lui. Noi încă sperăm că Jon Snow nu a murit.