13 apr. 2016 | 06:50

Cum puteți scăpa de o formă agresivă de ransomware – Petya

ACTUALITATE
Cum puteți scăpa de o formă agresivă de ransomware - Petya

În ultimii ani au apărut tot mai multe forme de infecții ransomware, dar Petya s-ar putea să fie una dintre cele mai periculoase.

Infecțiile de tip ransomware vă criptează toate datele hard disk-ului cu o cheie unică, specifică configurației voastre hardware. Gestul malițios este făcut de un hacker sau grup de hackeri care se așteaptă să fie plătit pentru a vă oferi cheia necesară pentru decriptarea datelor. Partea tristă este că în foarte multe circumstanțe au existat persoane care au plătit suma de șantaj în mod inutil, fără a-și mai recupera datele. Având în vedere că fiecare ransomware folosește o cheie unică pentru a vă cripta informațiile de pe hard disk, o soluție de dezinfectarea diferită de backup-uri regulate, este foarte greu, dacă nu imposibil de creat. Se pare însă că există și excepții de la regulă.

Petya este o nouă forma de ransomware, ce a apărut în urmă cu două săptămâni, care vă taie accesul la fișierele voastre. Pentru că activează în zona de boot a hard disk-ului, PC-ul vostru nu mai este funcțional până când nu plătiți o anumită sumă de bani. La pornire, veți întâmpina un mesaj similar cu cel de mai sus, menit să explice pașii prin care veți ajunge la cheia de decriptare.

În cazul în care ați avut ghinionul să fiți infectați cu așa ceva, soluția vine de la Leostone. Din păcate, nu este cea mai simplă din lume, dar măcar funcționează, iar cu un pic de atenție ar trebui să recâștigați accesul la fișiere. În principiu, trebuie să îndepărtați hard disk-ul fizic din PC-ul infectat, să-l conectați la un al computer curat și să copiați câteva fișiere. Respectivele documente trebuie urcate pe această pagină web, iar într-un timp relativ scurt, veți afla parola pe care trebuie să introduceți în ecranul Petya. Alternativa implică utilizarea acestui utilitar pentru a extrage fișierele de care aveți nevoie de pe un hard disk infectat. Primul pas după ce ați rezolvat cazul este realizarea un backup complet al datelor de pe HDD, pentru a fi siguri că nu veți mai păți așa ceva pe viitor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele