14 mart. 2016 | 09:26

Noile laptopuri de top de la Dell vin cu Linux

ACTUALITATE
Noile laptopuri de top de la Dell vin cu Linux

Marii creatori de PC-uri au evitat de-a lungul anilor să aducă pe piață sisteme preinstalate cu Linux, dar Dell se pare că merge împotriva curentului.

Pe lângă Windows sau Mac OS X, există mulți utilizatori de PC-uri care preferă o iterație actualizată de Linux, mai ales că portofoliul de opțiuni este atât de diversificat. Vă puteți orienta către ceva mai prietenos, precum Ubuntu sau o iterație dedicată în special profesioniștilor – RedHat.

Pentru a facilita adopția de Linux, oficialii Dell au anunțat începerea comercializării unui număr importante de PC-uri precinstalate cu Ubuntu Linux 14.04. Pentru a fi ușor de recunoscut din oferta companiei, acestea vor avea numele obișnuite urmate de sufixul Developer Edition.

Marea problemă, dacă o putem numi așa, a sistemelor Dell cu Linux este că nu sunt disponibile pentru achiziție cu aceleași opțiuni de personalizare a configurației precum cele cu Windows. Un Dell XP 13 Developer Edition începe de la 1550 de dolari, nu din cauza faptului că este preinstalat cu Ubuntu, ci pentru este construit în jurul celui mai nou Intel Core i7, 16GB RAM și un display Quad HD+ sensibil la atingere. În teorie, ar trebui să se lanseze și o iterație aceluiași computer, cu același design estetic, dar cu un Intel Core i5, 8GB RAM și un panou ce nu este sensibil la atingere. Nu știm însă când va ajunge acesta din urmă pe piață.

Profesioniștii care sunt în căutarea unor creații Dell mult mai impozante decât XPS 13, se pot orienta către un Precision 3510, 5510, 7510 sau 7710. Aceste workstation-uri mobile vor fi de asemenea preinstalate cu Ubuntu, dar vor folosi, în funcție de buget, procesoare Xeon de ultimă generație și display-uri cu o rezoluție nativă 4K.

În continuare se poate vedea că Dell nu speră să se îmbogățească din sisteme cu Linux, dar măcar fanii acestor creații nu vor mai fi nevoiți să se mulțumească cu configurații hardware slabe, un motiv suplimentar de entuziasm.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele