02 mart. 2016 | 22:50

Windows Firewall – cum blochezi sau permiți accesul unei aplicații

TUTORIALE
Windows Firewall - cum blochezi sau permiți accesul unei aplicații

Windows Firewall este o componentă din Windows activată implicită, prea puțini înțeleg însă cum se folosește și la ce ajută.

Ideea de Firewall s-a întipărit în mentalul colectiv pornind de la filmele cu hackeri pe care le-am văzut de-a lungul anilor. Aproape de fiecare dată, această noțiune face referire la o aplicație software ce vă protejează computerul de accesul nedorit din partea străinilor de pe internet. Pe lângă această particularitate evidentă însă, mai sunt mult elemente care care definesc utilitatea sa.

Windows Firewall este prezent în sistemele de operare Microsoft, încă de pe vremea Windows XP. Deși în timp a devenit mai eficient în a vă proteja și mai insistent în a se activa singur, un lucru nu s-a schimbat. Este vorba de modul în care permiteți unui program de pe sistem să treacă prin el către internet sau, exact opusul, blocați accesul unei aplicații către online. Motivele în ambele situații sunt multiple.

Windows Firewall nu e perfect și s-ar putea să blocheze accesul online al unui program de care aveți nevoie. De asemenea, pentru că există foarte multe programe care își fac singure actualizări și comunică cu diverse servere pentru a vă trimite informațiile fără accesul vostru, deși funcționează foarte bine și offline, s-ar putea să vă doriți să le tăiați permanent accesul la internet. Acest lucru este de asemenea posibil și nu este nevoie să vă deconectați voi de la internet atunci când le folosiți. Windows Firewall este foarte util în această privință. Un al treilea scenariu posibil este legat de momentul în care vă loviți de o fereastră pop-up din partea Windows Firewall care apare când rulați prima oară un program proaspăt instalat. Pentru că este posibil să fi dat click pe butonul greșit, blocând sau permițând accesul online al aceluia, este bine de știut că puteți reveni cu ușurință asupra deciziei.

Windows Firewall allow app

Cum permiteți accesul unei aplicații prin Windows Firewall

Indiferent de motivul pentru care ați vrea ca o aplicație să se conecteze la internet, pentru că ați blocat-o din greșeală anterior sau pentru că Windows-ul a blocat-o implicit, operațiunea necesită câțiva pași. În mod evident, în primul rând, trebuie să deschideți Windows Firewall. Pentru asta, dați click pe butonul de start din Windows și începeți să tastați Firewall. Imediat va apărea o listă de rezultate dintre care vă interesează prima opțiune. Dați click pe ea și veți întâmpina o fereastră identică cu cea din imaginea de introducere a acestui articol. Aici veți vedea mai multe informații, majoritatea definesc starea Windows Firewall pe PC-ul vostru, dacă este sau nu activat.

Pentru a permite accesul unei aplicații prin Windows Firewall din partea stângă a acestei ferestre dați click pe Allow an app or feature through Windows Firewall. Imediat veți vedea pe ecran o fereastră precum cea de mai sus cu o listă destul de stufoasă de programe. În colțul din dreapta jos, dați click pe Allow another app. În această fereastră apăsați pe Browse și căutați programul de interes pe care vă doriți să-l vedeți conectat la internet. În cazul în care aveți o scurtătură către el pe desktop, este posibil să funcționeze și aceea, deși ideeal ar fi să găsiți fișierul cu extensia .exe. Faceți click pe respectivul program și apăsați pe Open, numele său va apărea în noua fereastră. Confirmarea finală vine sub forma butonului Add din dreapta jos. Apăsați din nou pe Ok și totul este în regulă. Aceste modificări nu necesită repornirea PC-ului pentru a intra în vigoare.

Windows Firewall block

Cum blochezi accesul online unei aplicații prin Windows Firewall

Partea de blocare a accesului unei aplicații online nu este la fel de intuitivă precum cea a permiterii accesului, dar se rezolvă tot prin câțiva pași. În ceea ce privește situația în care v-ați dori să faceți acest lucru, cea mai probabilă implică un program pe care nu-l doriți actualizat, unul care vă trimite informații online fără acceptul vostru explicit sau unul care pur și simplu funcționează și fără internet și nu vă doriți să vă facă trafic inutil.

Intrăm din nou în Windows Firewall apăsând pe butonul de Start și tastând câteva litere din Firewall. Ca o precizare suplimentară, merită să știți că aceeași fereastră de Windows Firewall se găsește și în Control Panel sau Settings, în funcție de versiunea de Windows pe care o aveți. În momentul în care o aveți în fața ochilor, faceți click în colțul din stânga sus pe Advanced Settings. Din această nouă fereastră pe noi ne interesează secțiunea Outbound Rules – Reguli de ieșire din stânga sus. O accesăm, iar în colțul din dreapta sus alegem New Rule. Următorii pașii ar trebui să se reflecte într-un asistent de configurare similar cu cel pe care îl întâmpinați la instalarea unui program. La prima etapă, alegeți Program și apăsați pe Next. Pasul următor implică alegerea prin intermediul unui buton de Browse a programului pe care nu-l mai doriți conectat la internet. După ce l-ați găsit, confirmați alegerea cu Open și Next. Bifați Block the connection și din nou apăsați pe Next. La secțiunea Profile bifați Domain, Private și Public, mai precis, lăsați toate opțiunile activate. Ultimul pas implică introducerea unui nume mai mult sau mai puțin sugestiv sub care veți recunoaște această regulă. În orice caz, după cum vedeți și în captura de ecran de mai sus, regulile negative, ce se traduc prin înterzicerea accesului unei aplicații la internet sunt marcate cu un cerc roșu tăiat, pentru a fi ușor de identificat.

În definitiv, dacă utilizați un computer de câțiva ani, este aproape imposibil să nu fi ajuns vreodată la fereastra de Windows Firewall. Prin intermediul pașilor detaliați mai sus, aveți avantajul că nu doar sistemul de operare vă impune anumiți parametri de funcționare prin intermediul ei, dar și voi puteți profita de instrumentele puse la dispoziție.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele