Viitorul caselor inteligente: materialul simplu care absoarbe lumina
Grafenul este un material uimitor, plin de proprietăți pe măsură. Dincolo de conductivitate, rezistență și flexibilitate, oamenii de știință au găsit o altă caracteristică, pe care o caută de mult timp.
Experții se străduiesc de ceva timp să găsească un nano-material care să absoarbă lumina. Ei bine, o structură de grafen groasă cât un atom reușește această performanță, fără probleme. Acum, o echipă de oameni de știință din Marea Britanie a găsit o cale prin care să manipuleze materialul pe care îl consideră cel mai bun pentru absorbția luminii și speră să îl folosească pentru tot felul de tehnologii solare în viitor. „Fiind foarte subțire, grafenul este capabil să absoarbă doar un mic procent al luminii care cade asupra lui”, a spus Jose Anguita, cercetător expert în nano-electronice. Aparent, din acest motiv, nu ar fi chiar potrivit pentru tehnologiile optoelectronice pe care o casă inteligentă le-ar necesita.
Pentru a scăpa de această limitare, experții s-au inspirat de la o sursă neobișnuită: ochii de molie. Simulând modul în care o textură extrem de mică de pe ochii moliei captează lumina, permițându-i să vadă în întuneric, cercetătorii au reușit să amplifice semnificativ potențialul de absorbție al luminii pe care grafenul deja îl avea. Experimentul a fost condus de Ravi Silva, de la Universitatea de Tehnologie Avansată și a presupus „creșterea” grafenului pe o suprafață metalică, cu un model care direcționa lumina într-un mod similar oglinzilor, în structura moleculară a filmului de grafen.
Nanotexturile de grafen pot canaliza lumina în spațiile strâmte dintre nanostructuri, amplificând cantitatea de lumină absorbită de material. În mod normal, o folie de grafen ar avea un nivel de absorbție de 2-3%. Folosind această metodă, nivelul crește la 95% și include lumină de mai multe tipuri, de la UV la infraroșu, susține Aguita. De asemenea, cercetătorii susțin că această tehnică, descrisă amănunțit în Science Advances, ar putea permite senzorilor solari din dispozitivele optice să genereze energie de la lumina sau căldura ambientală, în moduri în care niciun dispozitiv nu o face în prezent.
Silva crede și că materialul ar putea fi integrat în ferestrele inteligente, fiind capabil să genereze electricitate prin simpla preluare a luminii și căldurii din jur. Expertul a vorbit despre un viitor în care Internetul Tuturor Lucrurilor ar putea permite aplicații uimitoare ale acestei tehnologii. Desigur, stadiul este incipient, dar dacă cercetătorii pot găsi un partener comercial care să dezvolte și mai mult aceste nanotexturi de grafen, ar putea face în așa fel încât panourile solare imense să devină senzori mici, care pot fi integrați oriunde și care ar face, practic, aceeași treabă.