Bill Gates ia partea FBI-ului în conflictul dintre statul american și Apple
După ce aproape tot Silicon Valley-ul a luat partea lui Tim Cook în decizia sa de a refuza FBI-ului accesul la sistemul de operare iOS, o singură figură majoră ia patea autorităților americane: Bill Gates.
Printr-o mișcare surprinzătoare, Bill Gates decide să se opună trendului comunității pe care a condus-o ani la rândul, Silicon Valley, anunțând că Apple ar trebui să permită FBI-ului accesul la telefonul atacatorului din San Bernardino. Într-un interviu acordat Financial Times, fondatorul Microsoft repetă ceea ce spus și departamentul de justiție american: că acțiunea Apple se va aplica doar în cazul telefonului lui Syed Rizwan Farook și nu ar viza întreaga rețea de telefoane mobile Apple prin oferirea unei unelte generale de intruziune a dispozitivelor gigantului din Cupertino.
Bill Gates a mai adăugat că ”situația nu e diferită de cea a unei bănci care trebuie să dea statului regiștrii economici.” Acesta a mai zis că acțiunile Apple seamănă cele ale unei bănci care spune ”am interzis accesul la un hard disk, nu mă faceți să permit accesul la acest hard disk pentru că altfel ar trebui să vă permit accesul la toate hard disk-urile.”
Afirmațiile lui Gates sunt în totală contradicție cu întreg corul aprobator din Silicon Valley care a sărit în favoarea lui Tim Cook.
Totuși, așa cum alt articol a mai arătat, se pare că s-a ajuns în această situație în urma unei acțiuni destul de brutale a poliției din San Bernardino care a schimbat în mod ilegal parola de pe telefonul lui Syed Farrouk, compromițând permanent accesul la informațiile stocate în contul său din iCloud.
Pe de altă parte însă, un alt articol arată că toată această bravadă a lui Tim Cook este una artificială și, oarecum ipocrită. Apple a oferit fără probleme accesul la iOS serviciilor secrete chineze în urma unei legi care obliga pe toți fabricanții de telefoane mobile care vând produse pe teritoriul Chinei să dea statului întreg codul sistemului de operare pe baza căruia funcționează telefoanele respective. În alte cuvinte, guvernul chinez a reușit să pună mâna pe iOS, în timp ce americanii nu.