Google ia apărarea Apple în conflictul cu FBI, dar lucrurile nu sunt precum par
Ieri, Biroul Federal de Investigații din America, sau FBI, a cerut Apple să îi permită accesul pe telefoanele publicului. Apple a refuzat, iar acum Google îi sare în ajutor.
Apple a devenit o companie privată tot mai implicată într-o luptă politică împotriva autorităților americane pentru a păstra intimitatea clienților săi intactă. După ce a insistat ca instituțiile statului american să nu se mai implice în lumea industriei mobile pentru a căpăta portițe de intrare (backdoors) în sistemele de operare ale diferitelor telefoane mobile, Tim Cook a ajuns până la urmă să fie somat direct de către FBI pentru a oferi asistență în spargerea mobilului lui Syed Rizwan Farook, unul dintre atentatorii atacului terorist de la San Bernardino.
După ce a primit somația din partea autorităților de la FBI, Tim Cook a luat o poziție cât se poate de fermă, dar și publică (și publicizată) despre cum l-a înspăimântat și l-a îngrijorat această tentiativă brutală a statului american de a interveni în viața privată a clienților Apple. Afirmațiile făcut de Cook au făcut ocolul Americii și al lumii, stârnind o puzderie de reacții din partea presei, dar și a altor figuri importante din lumea IT precum Jan Koum, fondatorul WhatsApp, care în mare parte au luat apărarea Apple. Dintre toate vocile care l-au apărat pe Tim Cook, cea mai remarcată a fost, probabil, cea a lui Sundar Pichai, nimeni altul decât CEO-ul companiei considerate ”nemesis-ul” lui Apple, și anume Google.
Acesta a menționat în mai multe rânduri pe Twitter că ”a forța companiile să permită intruziunile din exterior în propriile sisteme de operare ar putea compromite intimitatea clienților lor”. Acesta a continuat spunând că ”prin a oferi forțelor de ordine acces la informații personale pe baza unor mandate legale valide este una, însă a obliga companiile să permită hacking-ul venit din partea autorităților statului este un lucru complet diferit”. De asemenea Pichai consideră că o eventuală cedare a lui Tim Cook în fața FBI-ului ar putea crea un precedent extrem de periculos.
1/5 Important post by @tim_cook. Forcing companies to enable hacking could compromise users’ privacy
— sundarpichai (@sundarpichai) February 17, 2016
Deși corul de susținători al lui Tim Cook este unul în creștere, o observare mai atentă a situației ne-ar dezvălui de fapt o realitate puțin mai complicată. Deși e clar că autoritățile americane l-au somat pe Tim Cook cu scopul de a influența întreaga industrie IT de a face pe placul investigatorilor federali, și nu numai, bravada lui Tim Cook este pe de altă parte una destul de teatrală. Conform Quartz, se pare că Tim Cook nu a avut nicio problemă să permită serviciilor secrete chinezești să realizeze un audit complet asupra sistemului de operare și a pieselor din interiorul telefoanelor Apple, CEO-ul companiei având cu această ocazie chiar și o întâlnite personală cu cel care e considerat ”țarul” serviciilor secrete chinezești, Lu Wei. Conform aceeași reviste, se pare că Tim Cook a fost de acord să îmnâneze autorităților chinezești source code-ul (codul de bază) sistemului de operare iOS, care le va permite chinezilor să găsească toate breșele pe care acest sistem de operare le-ar putea avea.
#Apple has agreed to accept China’s security checks, 1st foreign firm to agree to rules of Cyberspace Admin of China pic.twitter.com/D49br48tm1
— People’s Daily,China (@PDChina) January 22, 2015
În acest sens, e destul de greu de distins între ce e marketing și ce nu e, din sfidarea pe care Apple o afișeasză în fața statului american, însă posibilitatea ca unii oameni rău intenționați să decidă să folosească aparate complet izolate de orice formă de supervizare, tocmai pentru că acestea oferă acest avantaj, ar putea pune în pericol mii de vieți, în timp ce intimitatea utilizatorului de rând e în mod confortabil protejată.