Aparent, noul parteneriat informațional dintre Europa și America e bazat pe încredere
Europa a reușit să cadă la înțelegere cu Statele Unite când vine vorba de noi regulamente de împărțire ale informațiilor digitale între cele două continente, menite să țină departe serviciile secrete americane.
Sistemul de protecție informațional oferit de America, supranumit ”Safe Harbour”, a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție anul trecut. Scandalurile multiple cauzate de intruziunile NSA-ului în interiorul serviciilor secrete germane și a monitorizării cetățenilor europeni (cel mai faimos caz fiind chiar cel al Angelei Merkel), a convins Curtea Europeană de Justiție să anuleze standardul precedent de colaborare informațională dintre Europa și Statele Unite.
În ciuda anulării tratatului ”Safe Harbour”, un nou tratat a fost pus în aplicare care, aparent, ar trebui să reprezinte noua bază pe care traficul digital de informații să fie pus la punct între America și Europa.
Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene a declarat la Strasbourg că ” am căzut de acord cu partenerii noștri americani în privința unu cadru informațional care să asigure un echilibru al puterilor oferit cetățenilor noștri.”
Noua înțelegere dintre cele două continente se numește ”Privacy Shield” și va garanta că giganți ai Internetului precum Facebook și Google vor proteja datele personale ale cetățenilor europeni. Noul cadru legislativ va intra în vigoare în următoarele trei luni. În premieră totală, noul tratat impune Statelor Unite realizarea unui nou post de avocat al poporului care să preia plângerile individuale ale cetățenilor europeni cărora intimitatea le-a fost violată, prin intermediul autorităților din Europa.
N-a durat, însă, prea mult până când primii critici ai acestui tratat să apară, printre care și Edward Snowden, care și-a exprimat dezacordul față de noua înțelegere ca fiind de fapt o capitulare în fața aceluași vechi ”Safe Harbour”. Acesta mai adaugă pe Twitter că înțelegerea ”nu este un ”Privacy Shield” (Scutul Intimității) ci este doar un scut al responsabilității. Nu am văzut niciodată un proiect politic atât de criticat.”
Edward Snowden este în continuare azilant în Rusia, fiind considerat unul dintre apropiații lui Putin datorită scurgerii imense de informații pe care acesta a orchestrat-o împotriva NSA-ului, fapt ce l-a făcut persona non grata în Statele Unite.