Google cheltuie milioane de dolari pentru a repara programele altora
Google a anunțat de curând suma cheltuită până acum cu programul său de detectare a aplicațiilor malware.
În anul 2010, Google lansa ”Vulnerability Reward Program”, o inițiativă prin intermediul căreia companie din Mountain View îi recompensa pe cercetătorii din domeniul securității online pentru munca lor. După cum scrie într-o postare recentă pe blogul oficial, Google dorea prin această metodă să-și securizeze serviciile, dar și mediul online, în ansamblu.
Din câte se pare, din 2010 până în prezent, Google a cheltuit nu mai puțin de 6 milioane de dolari cu această inițiativă. Conform site-ului Venture Beat, 300 de cercetători ar fi primit în jur de două milioane de dolari din partea Google doar în ultimul an, drept recompensă pentru descoperirea a 300 de vulnerabilități. În mod interesant, Google, menționează printre cele mai importante țări implicate în proiect. ”Încă o dată, cercetători din toate țările – Marea Britanie, Polonia, Germania, România, Israel, Brazilia, Statele Unite, China, Rusia și India sunt doar câteva dintre acestea – au participat la programul nostru”.
Programul a avut parte de o creștere continuă, iar în luna ianuarie, Google l-a extins pentru a include și aplicațiile sale de Android și iOS. Kamil Histamullin, de exemplu, a descoperit un bug în YouTube care permitea oricui să șteargă un video de pe YouTube prin simpla schimbare a unui parametru din URL. Drept răsplată, Google i-a returnat banii cheltuiți pe activitatea științifică, alături de o recompensă de 5.000 de dolari.
O întâmplare foarte interesantă de anul trecut a avut loc în luna octombrie, atunci când cei de la Google, pentru câteva minute, nu s-au mai aflat în posesia domeniului Google.com. Pentru că cineva s-a decis să profite de respectiva eroare, în scurt timp, a intrat în posesia www.google.com. În mod evident, nu a durat foate mult până când situația a fost remediată.
La scurt timp după eveniment, Sanmay Ved a fost răsplătit de Google cu o sumă de bani ce a rămas un mister, până la această oră. Singurul lucru pe care respectivul l-a afirmat era atunci că valoarea a depășit pragul psihologic de 10.000 de dolari. Suma inițială a fost de 6006,13 dolari, o valoare menită să înfățișeze într-un mod amuzant cuvântul Google. Suma a fost dublată când oficialii companiei au aflat că valoarea inițială a fost donată către Art of Living India Foundation.