25 ian. 2016 | 15:41

Oamenii de știință spun că ar putea exista viață în jurul găurilor negre

ACTUALITATE
Oamenii de știință spun că ar putea exista viață în jurul găurilor negre

Când ne gândim la găuri negre, probabil că nu ni le imaginăm înconjurate de prea multă viață. Cu un orizont al evenimentelor care se extinde atât de mult încât nici lumina nu îi poate scăpa, și înconjurate de un disc supraîncălzit de praf și gaz, cu siguranță nu par cele mai locuibile.

Totuși, un grup de cercetători pretinde că anumite găuri negre ar putea avea condițiile necesare ca planetele din jur să poată suporta viață. Desigur, e doar o teorie, și oricât de interesantă ar fi, încă nu a fost demonstrat faptul că o gaură neagră poate, într-adevăr, facilita existența vieții. Studiul a fost publicat în New Scientist și explică faptul că viața are nevoie de o diferență de temperatură pentru a se desfășura. Pe Pământ, o primim de la Soare și de la „abisul” rece al cosmosului. Dacă am avea o entropie negativă, adică cer cald și Soare rece, probabil că am putea exista în continuare liniștiți.

Autorii sugerează că o planetă în apropierea unei găuri negre ar primii 900 de wați de energie, grație diferenței de temperatură dintre radiația cosmică de fond (270 de grade Celsius) și cea a găurii negre. Ar fi suficient pentru ca formele de viață primitive să supraviețuiască. La 15 milioane de ani după Big Bang, se crede că radiația cosmică de fond a fost mai caldă, iar acum, diferența de temperatură dintre o gaură neagră și spațiu produce 130 de gigawați de energie, cam cât o milionime din cea pe care Soarele o asigură Pământului, dar suficientă pentru a suporta viață.

Probabil nu vom găsi prea curând planete care orbitează în jurul unei găuri negre. Totuși, autorii studiului susțin că într-un viitor îndepărtat, după ce toate stelele vor fi moarte, unicele locuri în care viața ar putea exista ar fi în jurul găurilor negre. E reconfortant gândul că rudele noastre de peste trilioane de ani nu vor rămâne fără adăpost.