21 ian. 2016 | 17:14

Opulența visată de Ceaușescu, la îndemâna oricui: acum poți vizita virtual Casa Poporului

ACTUALITATE
Opulența visată de Ceaușescu, la îndemâna oricui: acum poți vizita virtual Casa Poporului

Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele de Casa Poporului, este una dintre cele mai impresionante clădiri din lume și exprimă perfect grandomania comuniștilor. Dacă nu ați reușit să îl vizitați, acum aveți ocazia să o faceți din fața laptopului sau de pe telefonul mobil, mulțumită Google Cultural Institute. 

Pe platforma Google Cultural Institute, care reunește colecții de artă, muzee și obiective din întreaga lume, au fost adăugate 100 de noi atracții, dintre care unele și din România. Printre ele se numără Palatul Parlamentului, Muzeul Național Brukenthal, Camera Arhitecților din România, Fundația ADEPT Transilvania și Asociaţia Wassertalbahn (Mocănița de pe Valea Vaserului).

Anunțul a fost făcut chiar la Casa Poporului, în cadrul unui eveniment la care au participat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, dar și Dan Bulucea, Country Director Google Romania.

Legat de Palatul Parlamentului, Mai multe spații din interiorul acestuia sunt disponibile acum pe Google Cultural Institute, într-un tur virtual. Pot fi astfel vizitate unele dintre cele mai frumoase săli, „Nicolae Iorga”, „Unirii”, „Take Ionescu” sau „Al. I. Cuza”. Totodată, utilizatorii pot vizita Muzeul Parlamentului și pot admira o serie de obiecte de artă din colecția Palatului Parlamentului, publicate în expoziția de pe Google Cultural Institute. Au fost digitalizate 150 de opere semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu (”Țărancă cu doniță și copil”), Octav Băncilă (”Băiatul cu ghitară”) sau Corneliu Baba (”Un arlechin”).

Muzeul Național Brukenthal aduce 29 noi obiecte de artă în colecția sa virtuală de pe Google Cultural Institute, digitalizate cu tehnologia Art Camera de la Google, care realizează imagini de rezoluție foarte înaltă. Sunt disponibile lucrări ale unor artiști precum Nicolae Grigorescu (Strada din Vitre), Mișu Popp (Fata în albastru) sau  Hans von Aachen Artist (Răpirea Persefonei).

Asociaţia Wassertalbahn lansează trei noi expoziții virtuale dedicate Mocăniței de pe Valea Vaserului, precum și o aplicație mobilă, care oferă informații despre istoricul zonei, construirea căii ferate și fiecare locomotivă în parte.

Fundația ADEPT este un nou partener din România al Google Cultural Institute și aduce 3 expoziții dedicate tradițiilor culturale și meșteșugărești din Transilvania, de la ceramică și biserici fortificate până la gastronomie și viața rurală.

Ordinul Arhitecților din România lansează o nouă colecție care prezintă ediția 2015 a festivalului Street Delivery din București, un eveniment care se desfășoară anual pe strada Arthur Verona și care își propune să readucă spațiul urban comunității.

Prin lansarea de astăzi, noi colecții de artă, civilizație și tradiții din România sunt disponibile întregii lumi pe Google Cultural Institute. Ne bucurăm că un important reper al Bucureștiului, dar și al României, Palatul Parlamentului poate fi vizitat pe Google Cultural Institute. Ne-am propus să atragem în continuare noi parteneri, care să promoveze patrimoniul cultural românesc în lume cu sprijinul Google Cultural Institute”, a declarat Dan Bulucea.

”Sunt foarte mulţi români care nu au bani şi poate nu au timp să ajungă până la Casa Poporului. Este un parteneriat gratuit prin care încercăm să creştem numărul de vizitatori, astfel încât întreţinerea clădirii să fie mai puţin costisitoare pentru statul român”, a spus Valeriu Zgonea.

Acum 5 ani, pe 1 februarie, Google Cultural Institute se lansa cu 17 muzee partenere și câteva sute de opere de artă disponibile vizitatorilor online. Cu această actualizare, Google Cultural Institute ajunge la peste 1000 de instituții culturale partenere din întreaga lume.