Hard disk-urile wireless devin populare: care este utilitatea lor
De câțiva ani, au apărut pe piață HDD-uri cu WiFi de la un număr semnificativ de producător de gadgeturi. Hard disk-urile wireless vă fac viața mai ușoară anumite scenarii, dar ar fi bine să studiați atent utilitatea lor înainte de achiziție.
În ultimii 10 ani au apărut multe categorii de gadgeturi noi și cele mai multe dintre ele includ un grup semnificativ de modele. În funcție însă de celelalte dispozitive pe care le mai aveți prin casă, ar fi bine să vă gândiți de câteva ori dacă vă o asfel de investiție se justifică.
Hard disk-urile wireless, pe care poți să transferi rapid fișiere de pe un amalgam de aparate fără vreun fir, par foarte atrăgătoare. Prețul unuia este însă semnificativ mai mare decât al unui hard disk extern obișnuit. Partea interesantă este că există mai multe scenarii în care un astfel de model se justifică.
Ce sunt hard disk-urile wireless?
Pe de o parte, numele spune totul. Hard disk-urile externe obișnuite necesită un cablu USB pentru a interacționa cu un laptop, desktop, tabletă, TV sau orice alt player de conținut multimedia. În schimb, hard disk-urile wireless înlocuiesc necesitatea unui fir pentru conectarea la PC cu o conexiune WiFi sau Bluetooth, în funcție de model. Datorită acestei particularități, compatibilitatea este sporită semnificativ.
În special utile pentru lucrul în tandem cu smartphone-uri sau tablete, hard disk-urile wireless pot fi folosite atât cu fir, pentru interacțiunea cu un computer, cât și fără, dacă vreți să vă faceți backup rapid la fotografiile din vacanță. Practic, indiferent dacă gadgetul vostru favorit nu are un port USB standard, ci un microUSB sau Lightning, atâta timp cât are un sistem de operare precum Android, iOS, Windows Phone și nu numai, poate fi folosit pentru transfer de date pe un HDD wireless. Este adevărat că există anumite modele de hard disk-uri care pot fi conectate la tablete cu Android sau chiar și la smartphone-uri, dar acelea implică un consum de curent sporit pentru telefon și o analiză detaliată a compatibilității.
Hard disk-urile wireless sunt foarte portabile deoarece integrează un acumulator intern. Când sunt pornite, acestea generează în jurul lor o conexiune WiFi, precum un router clasic și oricine știe parola se poate conecta la ele. Dacă vă conectați la ele de pe un PC sau Mac, instant vor apărea în Explorer sau Finder, precum un stick USB obișnuit, pentru a facilita transferul de date. Dacă vă conectați la un astfel de aparat folosind un telefon sau o tabletă, în mod automat ar trebui să apară pe ecran o fereastră prin care să vă fie explicați pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a accesa fișierele de pe HDD. În orice caz, pe mobile, veți fi probabil nevoiți să instalați o aplicație creată de producătorul hard disk-ului pentru a face lucrurile să meargă.
Autonomia hard disk-urilor cu conectivitate WiFi variază foarte mult în funcție de numărul de dispozitive care sunt conectate la ele și de activitatea pe care acestea o întreprind. În situația în care transferați 100 de poze sau un clip de pe telefon pe hard disk-ul wireless, impactul asupra bateriei este infim. Aceste crește însă în mod radical dacă două persoane diferite, cu două tablete, timp de o oră și jumătate sau două ore vizionează filme stocate pe același gadget. În teorie, în standby, hard disk-urile wireless pot atinge o medie de 20 de ore de autonomie, iar dacă sunt utilizate constant valoarea poate scădea până pe la șase ore.
Am nevoie de un hard disk wireless?
Un utilizator de iPhone 6 sau iPhone 6S vă poate confirma imediat că are o problemă cu spațiul liber. Foarte mulți internauți au criticat decizia celor de la Apple de a continua comercializarea unui smartphone de 16GB, când au încetat vânzarea modelului de 32GB, context în care, mai util, ar fi fost să se întâmple exact invers. Este suficient să faci câteva Live Photos sau un clip de câteva minute la rezoluție 4K și nu vei mai avea spațiu de aplicații. Dacă ai un Galaxy S de generație recentă, care este la fel de eficient în a ocupa spațiu pe memoria internă, dar nu vă mai oferă posibilitatea extinderii printr-un card micro SD, vă aflați în exact aceeași situație.
Cu un hard disk wireless în geantă sau în buzunar, imediat după ce l-ați pornit puteți descărca clipul filmat la serbarea copilului sau pe plajă la răsărit. Astfel, în câteva minute ați remediat problema cu spațiul liber. Deși nu este mică, aproape că nici nu contează rata de transfer dintre aparate, având în vedere că un clip HD cu o durată de câteva minute poate fi mutat pe HDD tot în câteva minute. Astfel, dacă nu aveți încredere în serviciile de stocare în cloud sau pur și simplu nu vreți să mai investiți și în așa ceva, un hard disk wireless vă ajută enorm.
În cazul în care utilizați un Smart TV care se descurcă să redea conținut multimedia din rețea, un hard disk cu wireless poate funcționa la fel de bine și ca un media server pe care îl luați cu ușurință în călătorii. Cele mai bune și scumpe modele de pe piață integrează un amalgam de funcții optimizate pentru streaming de pe smartphone-uri, tablete, smart tv-uri sau playere dedicate, precum Apple TV sau Google Chromecast. Trebuie doar să vă aflați în aceeași rețea WiFi cu hard disk-ul extern și puteți iniția redarea de conținut de la distanță, atât la voi acasă, cât și la un prieten sau vecin.
Apropo, un hard disk wireless funcționează la fel de bine și ca un hard disk extern obișnuit. Îl conectați cu cablul inclus în pachet la un PC, și pe lângă faptul că se încarcă acumulatorului său intern, câștigați și un avantaj semnificativ pe parte vitezei de transfer obținută.
Merită investiția într-un hard disk wireless? Care sunt opțiunile?
Singura problemă când vine vorba de hard disk-urile wireless ține de preț. Amalgamul de funcționalitate suplimentară se reflectă într-un salt semnificativ când vine vorba de prețul de achiziție, în comparație cu un hard disk extern obișnuit cu aceeași capacitate. Motivul pentru această discrepanță ține de componentele suplimentare care sunt necesare pentru a transforma un hard disk extern într-unul wireless, de la baterie până la cipul de comunicații fără fir. În plus, aceleași componente suplimentare s-ar putea să se reflecte într-o dimensiune a hard disk-ului un pic mai mare, o particularitate relevantă dacă vă uitați la fiecare gram în plus atunci când călătoriți. În cea mai mare parte a cazurilor însă, un hard disk extern, cu wireless sau fără, este neglijabil într-o geantă mai mare sau într-un ghizdan.
Într-o lume în care tot mai multe telefoane filmează 4K, iar un clip de un minut are aproximativ 300MB, problema spațiului liber pe dispozitivele noastre mobile este una cât se poate de reală. În astfel de circumstanțe, hard disk-urile wireless fac minuni. Oricum este recomandabil să vă faceți un backup regulat la pozele și filmele de pe telefon, iar cu un spațiu limitat de stocare pe smartphone și un HDD wireless în geantă, veți fi obligați să faceți acest gest săptămânal sau lunar, în funcție de viteza cu care faceți fotografii noi. Pe de altă parte, cu un telefon de 128GB și 1TB de spațiu în cloud, problema spațiului liber nu este la fel de arzătoare, ca urmare, într-un astfel de scenariu nici investiția suplimentară nu s-ar justifica la fel de mult.
În definitiv dacă prețul un pic mai mare nu vă supără foarte tare și aveți nevoie oricum de un hard disk extern, mai bine vă luați unui care are și abilități wireless. Pe viitor veți realiza că ați făcut o investiție foarte bună. În plus, există mai multe modele pe piață, pentru orice buzunar, cu capacități diferite și de la producători diferiți, în cazul în care aveți preferințe personale. Ca fapt divers, diferențe majore de performanță nu veți găsi, indiferent de modelul pentru care optați.
Mai jos voi detalia câteva modele de astfel de hard disk-uri pe care le puteți achiziționa chiar acum. Seagate Wireless Plus cu o capacitate de 1TB, conectivitate USB 3.0 și suport pentru trei fluxuri HD redate simultan pe rețeaua wireless pe care o crează, costă 710 lei. Cei de la Western Digital au și ei un model My Passport de 1TB cu USB 3.0. La un preț de la 770 lei însă, acesta vine în plus cu un slot discret pentru carduri SD. Pe lângă faptul că puteți automat să vă accesați pozele de pe card pe wireless, puteți descărca respectivul conținut pe HDD fără vreun PC în prajmă. O altă soluție este un LaCie Fuel 2TB. Acesta din urmă arată cel mai bine din punctul meu de vedere și are o autonomie un pic mai mare, de 10 ore și suportă până la 5 dispozitive conectate simultan.