28 dec. 2015 | 15:40

Sesame Credit sau aplicația care transformă loialitatea față de statul chinez într-un joc

ACTUALITATE
Sesame Credit sau aplicația care transformă loialitatea față de statul chinez într-un joc

În romanul distopic ”1984” al lui Gorge Orwell, populația Oceaniei este oprimată și înregimentată de un guvern socialist care nu dă doi bani pe individ și pe libertatea cuvântului, în vreme ce elita partidului chefuiește într-o viață de lux sub umbra lui Big Brother. China zilelor noastre nu oprimă pe nimeni, decât că ar prefera să-i facă pe oameni să se oprime singuri atunci când nu au destule puncte de loialitate față de guvern în aplicația Sesame Credit.

Ruptă parcă dintr-un film distopic, Sesame Credit este o aplicație online folosită de statul chinez care nu face altceva decât să supravegheze ce mesaje trimit chinezii pe Internet, în jocuri sau în afara lor, ce fel de lucruri sunt cumpărate și ce postări apar în mediul online. Toate aceste lucruri sunt monitorizate de aplicație și apoi, la final, se dă un punctaj de loialitate față de statul chinez cetățeanului monitorizat.

Momentan, Sesame Credit nu este o aplicație obligatorie, însă se pare că până în 2020 toți chinezii vor trebui s-o folosească. Partea sinistră a acestei aplicații este că punctajul nu te afectează doar pe tine, ci și pe cei care îți împărtășesc ideile. De exemplu, dacă cineva zice ceva în mediul online împotriva guvernului chinez și alți prieteni îi împărtășesc ideile, toată lumea are de suferit, și vor pierde toți puncte.

Dacă chinezii au prieteni care cumpără produse nerecomandate de stat vor pierde și ei și tu puncte. În felul acesta aplicația încurajează oamenii să dea ”unfriend” celor care nu sunt activi în a duce mai departe propaganda de stat.

Dacă se uită cineva pe Internet la o fotografie cu evenimentul din Piața Tienanmen, aplicația va ști ce faci și îți va scădea din puncte. Dacă se postează online o fotografie cu acel incident, vinovatul va pierde puncte de nu va știi de el. Practic, orice site online, mesaj, prieteni sau anturaj care nu este pe placul Partidului Comunist Chinez va fi taxată de aplicație, iar ostracizarea indivizilor în mediul online va fi completă. Partea mai nasoală este că oamenii care au cele mai multe puncte acumulate în această aplicație vor primi reduceri substanțiale pentru diferite lucruri, vor putea primi mai repede împrumuturi de la bănci și vor putea călători în afara Chinei mai ușor.

Totuși, nimic din toate acestea nu s-ar putea face dacă companii uriașe precum Tencent (care, apropos, deține părți din Riot games și au investiții în Blizzard Activision și Epic Games) și Alibaba (cel mai mare retailer online din China) nu ar colabora intens cu autoritățile chineze.

Nu ar fi exclus ca în viitor, oamenii să trebuiască ca de fiecare dată când se scoală de dimineață să își completeze rația zilnică de puncte de fidelitate față de partid înainte de a pleca la muncă. Dictaturile moderne nu se mai folosesc de bastoane și cizme să te facă obedient, ci împrumută din competitivitatea jocurilor video încât să te facă să te simți rușinat că îndrăznești să rămâi în urma celorlalți.