17 dec. 2015 | 11:01

O nouă metodă de producere a energiei alternative: hidrolicitatea combină hidrogenul cu energia solară

ACTUALITATE
O nouă metodă de producere a energiei alternative: hidrolicitatea combină hidrogenul cu energia solară

Oricât ar fi de ecologică și prietenoasă energia solară, nu mereu se arată a fi atât de eficientă precum ne-am dori, fiindcă poate genera energie electrică doar dacă Soarele e pe cer, în toată splendoarea.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a venit cu o idee inedită de sistem furnizor de energie alternativă. Tehnica alternativă de producere a energiei a fost numită „hidrolicitate” și se pare că, în mare, combină lumina solară cu combustibilul hidrogen.

Există două moduri prin care putem reţine energia solară: celulele fotovoltaice panourile care se instalează pe acoperişuri) şi centralele termice solare, care concentrează razele Soarelui, apoi utilizează căldura generată pentru a încălzi apă şi porni turbinele cu ajutorul aburului rezultat. Ultima metodă captează mai mult din spectru solar, dar este mai puţin eficientă decât un panou solar standard, tocmai pentru că funcționează doar în lumina directă a Soarelui.

Aici intervine „magia” hidrolicității”. Potrivit cercetătorilor, combinarea puterii termice solare cu facilităţile de producţie a combustibilului hidrogen poate maximiza ambele tipuri de generare a energiei electrice. Un sistem integrat ar produce atât abur pentru generarea imediată a electricităţii, cât şi hidrogen, pentru a-l depozita pentru o utilizare ulterioară. Acest lucru ar permite ţărilor să devină mai independente din acest punct de vedere şi să valorifice sursele regenerabile de energie.

Echipa formată din oameni de ştiinţă de la Universitatea Purdue din Statele Unite şi Şcoala Politehnică Federală din Lausanne din Elveţia afirmă că această nouă tehnică poate produce hidrogen cu o eficienţă de 50% şi energie electrică cu o eficiență de 46%. Această eficienţă se datorează modului în care turbinele de presiune înaltă pot fi folosite pentru a rula în succesiunea celor de presiune joasă. Se consideră că hidrolicitatea ar putea ajunge la o eficienţă de 35% în captarea energiei solare şi transformarea ei în energie electrică în doar 24 de ore.

Aproximativ aceleași rezultate pe care le-ar avea combinaţia dintre celulele fotovoltaice multifuncţionale cu puterea unei baterii. Hidrogenul, cu funcţia de combustibil, produs alături de energia electrică, este important nu numai prin utilizarea lui în domeniul transporturilor, produselor chimice şi în alte industrii, dar şi prin faptul că el nu-şi pierde din capacităţi atunci când este stocat. Când soarele apune, puterea stocată a hidrogenului ar menţine procesul de generare a energiei, ceea ce înseamnă că turbinele nu trebuie să se oprească sau să fie repornite, ele vor funcţiona continuu.

„Conceptul oferă o oportunitate interesantă pentru a crea o economie durabilă şi pentru a satisface toate nevoile omului, inclusiv necesarul alimentar, de transport, încălzire şi energie electrică. În mod tradiţional, producţia de electricitate şi producţia de hidrogen sunt studiate în mod izolat, iar ceea ce am făcut noi este combinarea acestor procese, de asemenea, îmbunătăţindu-le”, a declarat Rakesh Agrawal, unul din membrii echipei de la Universitatea Purdue. Studiul a fost publicat integral în Proceedings of the National Academy of SciencesMomentan, s-au făcut doar teste, dar urmează ca tehnica să fie experimentată în viața reală.