Un dispozitiv în stil James Bond va ajuta oamenii cu dizabilități să socializeze mai ușor
Oamenii cu dizabilități motorii nu prea au niciun fel de libertăți când vine vorba de a socializa asemenea oamenilor sănătoși. Atunci când înlocuiești imposibilitatea acestora de a se mișca cu un robot mobil controlat cu ajutorul creierului, perspectiva lor asupra lumii se schimbă.
Specialiștii de la MIT au reușit să dezvolte un dispozitiv care poate ajuta oamenii cu inabilități să se poată ”plimba” și comunica cu oamenii din afara zonei lor apropiate.
Deși nu este mai mult decât un laptop urcat pe un suport cu un motor care se mișcă în orice direcție dorește controlorul platformei, dispozitivul se mișcă cu succes în direcția dorită de către controlor datorită senzorilor de pe căciula fixată pe capul lor. Acești senzori care simt descărcările electrice ale creierului direcționeză motorul de la baza suportului de laptop, iar mulțumită unui program Skype instalat pe laptop, controlorul poate interacționa cu orice om acesta întâlnește.
Dispozitivul pare, într-adevăr, ca și cum ar fi extensia unui comunicator folosit de vreun doctor nebun din filmele cu James Bond, însă, aparatul este, de fapt, extrem de eficient. În acest fel, pacienții cu dizabilități se pot plimba prin holurile unei clădiri și pot observa ce fac alți oameni fără ca aceștia să aibă nevoie să se miște. De asemenea, aceștia pot intra în discuții cu indivizii întâlniți fără ca să aibă nevoie să fie prezenți.
Momentan, acest dispozitiv este în stagiul de prototip, iar cercetătorii plănuiesc să-l îmbunătățească pentru a fi controlat cât mai ușor posibil și cu cât mai puțină concentrare din partea pacienților. De asemenea, capacitatea sa de a se putea plimba în natură este următorul pas pentru specialiștii de la MIT.