La ce să ne așteptăm de la industria telefoanelor în 2016
În anul 2016, industria telefoanelor mobile ne pregătește câteva surprize interesante.
Anul 2015 a fost unul bun pentru industria smartphone-urilor, unul în care am asistate la câteva premiere foarte interesante. Pentru început, merită amintit noul design implementat de cei de la Samsung telefoanelor produse de ei. Compania din Coreea de Sud ne ”amenința” de foarte multă vreme cu această nouă construcție a telefoanelor lor, pe care am apucat să o vedem, într-un final, odată cu lansarea modelelor Samsung Galaxy S6 și Samsung Galaxy S6 Edge.
[related]
Am asistat și la debutul USB Type C în industria telefoanelor mobile, odată cu lansarea unor modele precum OnePlus 2, Nexus 5X sau Nexus 6P. Să nu uităm nici de premiera pe care au realizat-o cei de la Sony, japonezii introducând pe piață primul smartphone cu ecran 4K. Având în vedere importantele realizări din acest an, avem motive să fim optimiști în ceea ce privește anul următor. Mai jos vă prezentăm câteva dintre așteptările pe care le avem de la industrie în 2016.
Android va rămâne cel mai popular sistem de operare
Pe parcursul anului 2015, Android a pierdut teren față de iOS în câteva situații, în mare parte datorită succesului remarcabil al celor mai noi telefoane de la Apple. iPhone 6 și 6 Plus s-au vândut atât de bine, încât compania din Cupertino a ajuns să aibă o cotă de piață foarte mare într-unele piețe importante. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, aceasta este de aproximativ 42%, la fel ca în Marea Britanie și Franța.
Chiar și așa, Android a reușit să rămână cel mai popular sistem de operare de pe piață, grație dispozitivelor accesibile care au câștigat teren pe piețele aflate în curs de dezvoltare. Este aproape imposibil ca situația să se schimbe în anul următor, însă am putea asista, totuși, la o creștere a numărului de telefoane cu Windows, grație noilor dispozitive Microsoft Lumia și a noului sistem de operare Windows 10.
USB Type C va deveni din ce în ce mai răspândit
Un cablu USB de tip C vine cu două capete identice reversibile și permite o reîncărcare mai rapidă și transferuri de date mai rapide grație compatibilității cu standardul USB 3.1. Mai mult decât atât, cei de la Pocket-lint susțin că acei conectori de dimensiuni mici vor permite crearea unor telefoane mai subțiri pe viitor.
După cum am spus mai devreme, telefoane precum OnePlus 2, Nexus 5X și Nexus 6P sunt deja dotate cu astfel de cabluri, dar asta nu înseamnă că le puteți folosi pe orice fel de dispozitiv. În urmă cu ceva vreme, un inginer din cadrul Google a publicat informații conform cărora cablurile USB Type C fabricate de OnePlus ar putea cauza pagube importante. Specificațiile cablurilor nu par a fi compatibile cu telefoanele Nexus sau cu Chromebook Pixel. Cablurile OnePlus utilizează un rezistor 3A, în loc de cel ”Default USB Power”, fapt care ar putea duce la stricarea portului USB sau a încărcătorului.
Tehnologii similare 3D Touch pe Android
3D Touch este capabil să diferențieze între o apăsare ușoară și una mai grea, ceea ce înseamnă că posibilitățile de interacțiune cu telefonul se înmulțesc. S-a apelat la un număr de senzori ce îi permit unui utilizator să apese oriunde pe suprafața touchpad-ului. Senzorii lucrează împreună cu un ”Taptic Engine”, un dispozitiv ce crează mișcare în linie dreaptă. Acesta detectează orice fel de apăsare și generează un feedback pentru ca utilizatorul să știe că acesta a fost înregistrat. În acest mod, utilizatorul are impresia că a efectuat un click, când de fapt niciun buton fizic nu a fost apăsat.
Conform unor anumite informații, și cei de la Samsung dezvoltă un display sensibil la presiune care reacționează în moduri diferite, în funcție de puterea cu care apăsați pe ecran. Acesta simte schimbările care au loc în câmpul electromagnetic, transformându-le în comenzi. Indiferent de tehnologia folosită, putem fi siguri că viitorul vârf de gamă Samsung va avea ceva asemănător Force Touch. Rămâne de văzut dacă acesta va fi implementat pe viitorul Samsung Galaxy S7.
Noi telefoane cu ecrane 4K
Sony Xperia Z5 Premium, lansat anul acesta, este primul telefon cu ecran 4K. Însă avem nevoie cu adevărat de atât de mulți pixeli? Unii sunt de părere că nu. În ciuda celor 800 de pixeli pe inch pe care îi oferă Xperia Z5 Premium, utilizatorii de rând cu greu vor putea vedea o diferență între acesta și un telefon cu un ecran 2K. Mai mult decât atât, conținutul 4K nu se găsește în cantități foarte mari în acest moment, astfel că rareori vă veți putea bucura de display-ul de pe terminalul celor de la Sony.
Mai mult decât atât, bateria de 3.430 de mAh face față unei zile de folosire intensă în cazul smartphone-urilor cu display-uri full HD. Ne este frică să ne gândim de câte ori va trebui băgat la încărcat un smartphone ca Xperia Z5 Premium.
Senzori pentru recunoașterea irisului
Două dintre companiile despre care s-a spus că ar dezvolta tehnologia de recunoaștere a irisului sunt LG și Samsung. În cazul Samsung, tehnologia de recunoaştere a irisului este în fază de dezvoltare la Irience, o firmă sud-coreeană care se concentrează pe biometrie. Dezvoltarea este într-un stadiu avansat de vreme ce modulele hardware necesare pentru această tehnologie sunt pregătite.
Și cei de la LG se pare că au apelat la serviciile unei companii coreene specializate în biometrie pentru a integra tehnologia acesteia de recunoaștere a irisului în viitorul flagship.
Tehnologii de reîncărcarea ultra-rapidă
După cum scriu cei de la Phonearena, una dintre companiile cele mai implicate în dezvoltarea unei tehnologii de reîncărcare ultra-rapidă a dispozitivelor mobile este Huawei. Soluția dezvoltată de aceștia ar fi de zece ori mai rapidă decât cea folosită în prezent în cazul telefoanelor mobile. Majoritatea testelor efectuate de chinezi au implicat o baterie de 600mAh, pe care au reușit să o încarce până la 68% în doar două minute. Tehnologia încă este în curs de dezvoltare, dar sperăm să își facă intrarea pe piață în mod oficial pe parcursul anului viitor.
Noi sisteme de plată cu mobilul
Samsung și Apple, doi dintre cei mai importanți actori din industria telefoanelor mobile, deja au propriile sisteme de plată. Apple Pay presupune că ai un card introdus în Passbook, iar la punctul de plată folosești un iPhone 6 sau un Apple Watch și plătești. Nu mai ai nevoie de bani lichizi, de card sau de alte metode. Nu este nimic inovator aici, tehnologia există de câțiva ani buni, iar plata electronică de așa natură a debutat deja în România prin SEQR.
Samsung Pay, însă, funcționează acum cu toate POS-urile capabile să citească cardurile wireless. Și cardurile de fidelitate de la diverse magazine pot fi memorate în telefoanele Samsung, ca să nu-ți mai faci griji că ți-ai uitat cardul Billa acasă în ziua de reduceri.
Următoarea mare companie care va avea propriul sistem este LG. Coreenii au încheiat o colaborare cu cele mai mari companii producătoare de carduri din țara lor (Shinhan Card și KB Kookmin Card) și își vor lansa propria platformă de plată cu mobilul. Din păcate, după cum menționează cei de la Android Central, LG nu a oferit informații și în legătură cu data la care sistemul va fi introdus în mod oficial.