Medicii pot de acum să crească corzi vocale în laborator
Transplantul de corzi vocale nu va mai fi o corvoadă de acum înainte nici pentru medici și nici pentru pacienți. Noua realizare din domeniul medicinei va permite într-un viitor apropiat înlocuirea corzilor vocale cu unele noi fără tratamente intensive cu imunosupresivi.
În urma unui accident, unei boli, sau pur și simplu din cauza cântatului, corzile vocale ale unui om pot fi afectate atât de grav încât au nevoie de o înlocuire. Deși transplantele de corzi vocale există, acestea sunt extrem de dificile deoarece corpul uman va respinge imediat noul organ preluat de la un cadavru. Ca să oprească mecanismul defensiv al corpului uman, medicii de obicei dopează pacientul cu un număr imens de substanțe imunosupresive.
Recent, însă, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au reușit să crească 170 de seturi de corzi vocale în laborator. Echipa a colectat probe celulare de corzi vocale de la diferite cadavre și apoi folosind o ”schelă” de colagen in vitro, au reușit ca în două săptămâni să crească mai multe corzi vocale funcționale.
Mai apoi, noile laringe au fost grefate în rinichii unor șoareci de laborator astfel încât sa se vadă dacă nu cumva corpul lor respinge automat noile organe. Rezultatul a fost un succes total. Noile seturi de laringe au fost acceptate de corpul șoarecilor fără nici o problemă. Noile organe crescute in vitro pot fi folosite la repararea corzilor vocale parțial distruse sau pur și simplu să le înlocuiască cu totul.
Noua metodologie de creșetere a laringelor in vitro trebuie acum să treacă de diferitele controale ale FDA-ului american ca să poată deveni o opțiune legitimă pentru medicii chirurgi.