18 nov. 2015 | 11:19

Băutul de cafea scade riscul mortalității premature

ACTUALITATE
Băutul de cafea scade riscul mortalității premature

Deși pentru multă vreme cofeina a fost văzută ca fiind o substanță profund dăunătoare, se pare că ultimele informații științifice contrazic vechea perspectivă asupra băutului de cafea.

Într-un studiu recent ce a implicat mai mult de două sute de mii de oameni, grupul de cercetători de la American Heart Association a concluzionat că băutul de cafea atât cofeinizată cât și decofeinizată poate duce la un risc mai scăzut al mortalității premature. Numărul de cafele ideal care ar putea reduce acest risc sunt între trei și cinci căni de cafea pe zi. Într-un astfel de ritm riscul unei morți premature se reduce cu până la 15%, față de cei care nu beau cafea deloc.

Pe lângă faptul că băutul de cafea nu a provocat niciodată în mod direct moartea prematură, acesta nu afectează nici organele din corp care de obicei cauzează acest lucru. Bolile cardiovasculare, cele de ficat, diabetul sau orice altă boală nu au fost niciodată cauzate de consumul prea mare mare de cafea. Ținând cont că acest studiu a fost făcut pe un numar uriaș de oameni pe o durată de treizeci de ani, e clar că toate posibilele variante legate de un posibil consum nociv de cafea au fost luate în calcul.

Totuși cercetătorii doresc să menționeze că marea parte a băutorilor de cafea sunt de asemenea și fumători, iar acest lucru a afectat parțial testele. Eliminând astfel fumătorii din acest grup, minoritatea nefumătorilor a furnizat o serie de rezultate impresionante cercetătorilor, motivându-i să ajungă la concluzia beneficiilor cafelei.

Așadar, printre efectele pozitive ale cofeinei se numără abilitatea acesteia de a bloca rănirea interioară a ficatului, depunerea de grăsimi dăunătoare și chiar poate preveni cancerul, diabetul și alte boli ale inimii.