14 nov. 2015 | 10:01

Panasonic Lumix FZ300: fă poze ca un spion pe bani puțini și la rezoluție 4K [REVIEW]

FEATURE
Panasonic Lumix FZ300: fă poze ca un spion pe bani puțini și la rezoluție 4K [REVIEW]

După cum scriam recent, au fost lansate în România cele mai noi echipamente destinate fotografierii și filmării 4K: Panasonic Lumix GX8 și FZ300. Acesta e review-ul pentru cel din urmă.

Când Panasonic a debutat cu Lumix DMC-FZ200, superzoomul său a fost o revelație. În timp ce alte companii se luptau pentru lentile cu zoom cât mai mare și bătălia megapixelilor era în punctul maxim al desfășurării, FZ200 a venit cu o abordare distinctă. A ieșit în evidență datorită obiectivului cu zoom 24x (echivalent pentru 24-600mm).

O noutate în clasa aparatelor bridge a fost deschiderea maximă constantă f/2.8 a diafragmei, care menține constantă luminozitatea obiectivului indiferent de focală. În cuvinte mai puține, ar trebui să facă poze bune și la o luminozitate slabă, fără a utiliza o valoare ISO ridicată (care ar spori zgomotul de imagine).

Panasonic Lumix FZ300 – Introducere

Acum, Panasonic vine cu Lumix FZ300, un aparat foto ultrazoom cu senzor MOS 1/2.3 inci, o rezoluție 12 megapixeli și cu un zoom optic de 24x, o distanță focală 25-600 milimetri  și diafragmă f/2.8 constantă pe tot acest interval. De asemenea, Lumix FZ300 poate filma la rezoluție 4K și dispune de toate funcționalitățile 4K Photo pe care le are și Lumix GX8, ceea ce înseamnă că poți obține dintr-un video o poză de 8 megapixeli. Panasonic a introdus în FZ300 stabilizare optică pe cinci axe, iar ecranul de trei inci este articulat. Dispune, de asemenea, de vizor electronic și microfon cu zoom încorporat.

Focalizarea automată a fost şi ea îmbunătăţită la această cameră foto bridge, iar tehnologia Depth From Defocus scurtează timpul de focalizare şi mai mult prin calcularea distanţei faţă de subiect, evaluând două imagini cu niveluri de claritate diferite. Procedeul a debutat pe GH4, iar acum ajunge și pe modelele mai accesibile. Distanţa minimă de focalizare este de un centimetru la 25mm şi un metru la 600mm.

Un bridge e o alternativă bună pentru cineva care e la început de drum în ceea ce privește fotografia și nu are mulți bani de investit. De asemenea, îți dă posibilitatea să îți exersezi mâna. În plus, e mult mai portabil și e excelent pentru pozele spontane, de vacanță sau de familie. Camerele de pe telefoanele inteligente sunt, la rândul lor, din ce în ce mai bune, dar nu ai putea niciodată să obții fotografii de distanțe mari la o calitate atât de bună. Să spunem doar că Lumix FZ300 e visul împlinit al oricărui stalker, iar asta veți putea observa în fotografiile-mostră.

În plus faţă de zoomul generos şi de avantajele în materie de calitate a imaginii, Lumix FZ300 are o cadență a rafalei de 12 cadre pe secundă la rezoluţie maximă îl face un instrument ideal pentru fotografia stradală sau pentru competițiile sportive. La potrete nu se descurcă la fel de bine precum un DSLR, dar asta era de așteptat, căci obiectivul nu este optimizat pentru acest scop. Bateria camerei e suficient de bună cât să-i asigure o autonomie de aproximativ 380 de fotografii, ceea ce e foarte bine în comparație cu camerele foto mirrorless, dar cumva sub DSLR-uri, chiar și cele entry-level. Iar dacă filmezi, aceasta va scădea și mai mult.

Vine, totuși, cu conexiune WiFi, care îți permite să transferi pozele direct în dispozitive compatibile, fără necesitatea unei conexiuni fizice sau să scoți cardul din cameră. De asemenea, Panasonic livrează culori foarte bune și poze JPG gata de folosit pe Facebook, Instagram sau chiar în articole de presă, dacă ești interesat de așa ceva. Le poți procesa într-o aplicație de smartphone și sunt gata de distribuire.

Seamănă mai mult cu FZ1000 în ceea ce privește designul, iar finisajele sunt premium. Te va face să uiți de faptul că bridge-urile se simțeau cândva precum niște jucării de plastic în mână. Dimensiunile sunt restrânse (131 x 92 x 117 mm) și nu am avut probleme să îl îngrămădesc în poșete de diferite mărimi. Un dezavantaj ar fi, însă, greutatea de 691 de grame, care nu e chiar neglijabilă. Pe de altă parte, FZ300 a fost creat astfel încât să reziste la căzături, praf, apă și alte elemente care contribuie la deteriorarea aparatului. Totuși, nu face fotografii subacvatice. Încă o asemănare cu FZ1000 ar fi viteza declanșatorului, care ajunge până la 1/16.000 secunde, mulțumită celui electronic. Dacă îl alegi pe acesta mai ai un avantaj: aparatul este silențios și poți face poze incognito. De asemenea, ecranul tactil de trei inci este articulat și vine la îndemână de fiecare dată când vrei să filmezi sau fotografiezi din unghiuri mai dificile.

Tot la capitolul noutăți intră și sistemul de focus îmbunătățit, pe care Panasonic l-a preluat de la Panasonic GX8  și l-a integrat în acest bridge. Astfel funcția de focus automat asigură claritate într-un timp record, de doar 0,09 secunde și vine în plus și cu o funcție mai puțin obișnuită: posibilitatea de a fotografia acum și de a alege zona de claritate mai târziu. Atunci când este activat acest mod de fotografiere, aparatul înregistrează o serie de cadre succesive (în rafală) cu focus în planuri diferite. Apoi, din meniul aparatului, permite să alegi cadrul care are focusul exact acolo unde îl vrei.

Preț: Panasonic Lumix FZ300 la 2.699 de lei.

Puncte pro – Lumix FZ300

Chiar dacă nu are cel mai mare zoom optic de pe piață, obiectivul cu lentile Leica și luminozitate f/2.8 asigură imagini de calitate. Imaginile pot fi prelucrate direct din meniul aparatului, grație unui convertor RAW integrat, sau pe computer, acolo unde fotografiile pot fi editate în programele obișnuite (Lightroom, Adobe Camera RAW etc).

Un alt avantaj incontestabil e faptul că Panasonic FZ300 se aliniază standardelor actuale și integrează un modul wireless. Acesta permite transferul rapid al fotografiilor și al filmelor înregistrate pe un smartphone sau pe o tableta compatibilă cu iOS sau Android, grație unei aplicații gratuite pe care producătorul o pune la dispoziția utilizatorilor în Google Play și Apple Store.

Panasonic pune foarte mult accentul pe filmare și fotografiere 4K în ultimul timp. Aparatul înregistrează cadre la rezoluția 4K (cu 24 cadre pe secundă) cu o secundă înainte să declanșezi și două secunde după. Practic, este realizat un film 4K de câteva secunde, din care poți extrage oricâte cadre, alegându-le pe cele mai reușite. În plus, în meniul lui FZ300 este disponibilă și funcția de filmare hi-speed video, care înregistrează secvențe cu până la 240 de cadre/secundă.

Puncte contra – Lumix FZ300

Senzorul de doar 12 megapixeli scoate poze la o calitate bună, dar este, totuși, prea mic pentru condiții de luminozitate scăzută. Noaptea și în interior, peste o valoare ISO de 400, nu spera la poze foarte bune. Vor ieși unele rezonabile, dar nu lăudabile.

Concluzie – Lumix FZ300

Acum trei ani, FZ200 a fost una dintre cele mai rapide camere din categoria super-zoom. FZ300 duce această performanță la un alt nivel, vine și cu o rezoluție și stabilizare mai bune și filmare 4K într-un corp mai robust și mai rezistent. E o opțiune bună pentru cei pasionați de fotografierea obiectelor de la distanță sau în mișcare, iar pentru categoria din care face parte, se descurcă onorabil.

Mostre foto – Lumix FZ300

Fotografiile nu sunt procesate.

Review FZ300- primul colaj

FZ300-poza demo-3

FZ300-poza demo 4

 

FZ300- poza demo

FZ300-poza demo-1

FZ300-poza demo 5

 

FZ300-poza demo-6

FZ300-poza demo 7