Larry Page are încredere în baloanele cu internet de la Google
După ce s-a restructurat sub aripa Alphabet, Google a devenit un fel de fabrică de ciocolată a lui Willy Wonka, dar a proiectelor tech. Are mașini autonome, lentile de contact care citesc nivelul de glucoză și nanoparticule pentru detectarea cancerului.
Totuși, Larry Page, actualul CEO, e cel mai entuziasmat de Project Loon, inițiativa companiei de a conecta țările în curs de dezvoltare la internet, prin baloane la altitudini înalte, care oferă semnal Wifi. „Gândiți-vă că v-ați putea folosi telefonul oriunde în lume și gândiți-vă cum v-ar schimba asta viețile”, și-a manifestat acesta exaltarea.
Google a găsit răspunsul la întrebarea „Cm să conectezi la internet o țară formată din 17.000 de insule?”, marea problemă cu care se confruntă Indonezia. Giganul din Silicon Valey sare în ajutor și plănuiește să trimită în stratosferă o flotă de baloane care să transmită internet către sol. Acesta este doar o parte a planului care constă în conectarea la internet a milioanelor de oameni din întreaga lume, care încă nu au acces.
Pentru a se conecta la internetul oferit de Google, cu ajutorul baloanelor, indonezienii vor avea nevoie doar de un smartphone, bucurându-se astfel de viteze de până la zece megabiți pe secundă. Cu toate astea, deși aproape fiecare locuitor deține un telefon, doar 23% dintre aceștia sunt în posesia unui smartphone, ceea ce înseamnă că deși s-ar putea conecta la internet, oamenii nu ar avea dispozitivele necesare pentru a face acest lucru.
Potrivit celor de la The Guardian, Google lucrează în parteneriat cu trei companii de telecomunicații locale, testând baloanele timp de un an. Prețurile nu au fost încă stabilite, operatorii de telefonie trebuind să se ocupe de acest aspect. Rolul celor de la Google este doar să construiască baloanele și să le lanseze la 20.000 de metri altitudine.
Fiecare balon va putea oferi acces la internet pe o arie de 40 de kilometri în diametru, folosindu-se de comunicații wireless LTE. La sol va fi instalat un punct de control care va dirija baloanele, asigurându-se că sunt în poziția optimă pentru a acoperi porțiunea desemnată.
Inițiativa celor de la Google nu este singura de acest gen. Facebook dorește să conecteze lumea la internet cu ajutorul unor drone încărcate cu energie solară, care ar putea să stea în aer trei luni de zile, fără să aterizeze. Până acum, compania a dezvăluit doar un avion în mărimi naturale, așa că așteptăm viitoarele anunțuri din partea celor de la Facebook.
În ultimii ani, Google a devenit din ce în ce mai ambițios în ceea ce privește extinderea, mult mai departe de motorul de căutare. Compania a mizat pe multe, de la dispozitive purtabile, la internet cu viteză mare. Reorganizarea are ca scop principal să grăbească procesul dezvoltării acestor produse. Potrivit noii structuri, motorul de căutare, Gmail și Youtube rămân sub tutela Google, dar proiectele ceva mai îndrăznețe merg ca unități separate sub Alphabet.
Page a mai dat câteva informații „de interior” în ceea ce privește deciziile din spatele restructurării. A mai specificat și că a citit trei cărți despre nume, încercând să găsească unul potrivit, dar Sergey Brin, partenerul său, a venit cu ideea, în cele din urmă.