Ce spune despre tine faptul că îți verifici constant telefonul
Cercetătorii din Statele Unite au efectuat un studiu prin care au descoperit că modul în care ne raportăm la telefon spune multe despre personalitatea noastră.
Poate crezi că ești discret atunci când scoți ușor smartphone-ul din buzunar ca să verifici ce se mai întâmplă pe Facebook, în timp ce ești în oraș cu prietenii. Ei bine, cei din jur observă și se pot folosi de acest lucru pentru a-și crea o anumită impresie despre tine. De obicei, nu e cea mai bună.
Aparent, o cercetare științifică realizată de curând sugerează că este posibil să tragi concluzii despre personalitatea unei persoane, bazându-te pe modul în care relaționează cu telefonul. În special, persoanele instabile din punct de vedere emoțional sunt predispuse la a-și verifica în mod constant telefonul, în încercarea de a-și îmbunătăți starea de spirit.
Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Baylor din Statele Unite, are la bază răspunsurile a 346 de studenți, care au fost rugați să completeze chestionare și teste de personalitate, toate cu scopul de a determina dacă aceștia sunt, sau nu, dependenți de smartphone.
Rezultatele arată că instabilitatea emoțională este elementul cheie în dependența de telefon. Persoanele care își verifică în mod constant mailurile, trimit SMS-uri, dau scroll pe Facebook sau intră pe diferite site-uri frecvent, acționează astfel pentru a se distrage de la problemele cotidiene.
Mai mult, studiul arată că persoanele introvertite sunt mai puțin dependente de smartphone. Autori studiului susțin că acest lucru este posibil datorită faptului că dorința de a fi mereu conectat este cel mai motivul principal pentru utilizarea telefonului, iar introvertiții nu au astfel de dorințe. Aceștia preferă să stea mai retrași și nu simt nevoia să socializeze cât este ziua de lungă.
Poate ceva și mai puțin surprinzător este faptul că persoanele impulsive sau cele cărora le este greu să se concentreze pe fiecare sarcină la rândul său, sunt candidații perfecți pentru titlul de „cele mai dependente persoane de telefon”.
Desigur, rezultatele studiului nu implică faptul că ar trebui să te temi dacă te surprinzi dând scroll pe Facebook în timp ce stai la coadă la doctor. Descoperirile făcute de cercetători pavează drumul către studii viitoare care să analizeze legătura puternică dintre om și telefonul său, oferindu-le acestora o altă unealtă prin care să înțeleagă experiențele interioare ale oamenilor.