28 oct. 2015 | 15:09

„The Martian”, versiunea reală: o femeie a experimentat opt luni viața pe Marte

ACTUALITATE

Jocelyn Dunn e un fel de Mark Watney din The Martian, cu deosebirea că ea a fost mai aproape de experimentarea reală a vieții pe Marte decât oricine altcineva.

Dunn, în calitate de inginer, a participat la a treia misiune a HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), care are loc pe pantele sterpe ale vulcanului Mauna Loa, din Hawaii. Studiul, fondat de NASA, avea scopul de a încerca o experiență cât mai aproape de una pe o planetă precum Marte. De asemenea, oficialii NASA voiau să verifice cum ar reacționa potențialii astronauți la izolare și condiții extreme.

Jocelyn Dunn

Așadar, împreună cu alți cinci oameni, Dunn a făcut parte din programul acesta timp de opt luni, dar nu doar în calitate de „cobai”. Misiunea ei era să analizeze nivelul de stres și starea de sănătate a subiecților prin trei surse: indicii biologici, precum inflamarea și deteriorarea celulelor din mostrele de urină și din păr, datele referitoare la comportamentul organismului, furnizate de dispozitivele purtabile, precum și din chestionarele cu răspuns direct.

Habitatul din Hawaii-1

„Stresul e relevant în orice situație, dar e un risc mai mare în spațiu. Studiul MARS 500 a arătat că 85% din conflictele izbucnite implică membri ai echipajului cu un nivel înalt de stres. Călătoriile spațiale sunt pentru grupuri mici, nevoite să petreacă mult timp împreună în misiuni de durată mare, iar NASA trebuie să înțeleagă cum să formeze o echipă care se poate adapta conflictelor și dificultăților care pot să apară”, a declarat Jocelyn pentru Popular Science.

Habitatul din Hawaii

În habitatul amenajat, astronauții puteau face duș șase minute pe săptămână și trăiau modest, în apartamente similare celui văzut în The Martian. Per total, habitatul avea mai puțin de 400 de metri pătrați. „În a doua jumătate a misiunii, am avut o cădere a sistemului de energie. Nu avusesem soare de o săptămână, așa că sistemul care se încarcă cu energie solară nu ne-a fost prea util, rezerva de hidrogen era aproape epuizată, iar generatorul de gaz nu încărca bateriile. Într-o misiune pe Marte, asta ar însemna că tot ce te ține în viață se duce”, a mai povestit ea.