O fotografie pentru copii, transformată de ISIS în propagandă teroristă
Ce faci când Statul Islamic îți fură fotografia? Din păcate nu prea multe, dar asta a pățit fotograful Brian McCarty, cunoscut pentru seria de fotografii „WAR-TOYS” inspirată din desenele copiilor aflați în zone de război.
Fotograful a aflat la începutul acestui an că teroriștii de la ISIS i-au deturnat o imagine, folosind-o pentru campania lor de atragere de noi adepți. Acesta a fost invitat de PIXSY să testeze serviciul lor de verificare a imaginilor furate și a constatat că imaginea i-a fost furată de grupul terorist Statul Islamic.
Imaginea inițială a fost alterată astfel încât papușa Cenușăresei a fost înlocuită cu un steag cu inscripții arabe, protejat de o bulă. Imaginea apărea pe internet cu titlul „Cruciații sub bombardament”. După cum spune și McCarty, imaginea inițială care arată frica unui copil a fost manipulată grotesc, în așa fel încât mesajul este exact opus: uciderea oamenilor nevinovați.
Brian McCarty a creat materialul „War Toys” pentru a documenta efectele războiului asupra copiilor aflați în zonele tensionate. Mesajele sunt cutremurătoare, mai ales când observi că imaginile sunt inspirate din desenele făcute de aceștia.
După cum se întreabă și cei de la pixsy.com, ce faci când arta produsă de tine ți-a fost manipulată și folosită în alte scopuri decât cele inițiale, de cel mai mare grup terorist din lume?
PIXSY a trimis mai multe cereri de eliminare a imaginii de pe internet, însă aceasta a putut fi retrasă doar de pe site-uri precum Twitter, Blogspot sau Facebook. Chiar dacă ISIS ar fi dorit să plătească daunele de 2 miliarde de dolari, nici McCarty și nici-o altă entitate legală nu ar fi acceptat banii de la un grup terorist.
„Orice acțiune legală împotriva grupului ar fi pur simbolică”, decalară reprezentanții PIXSY.
Totuși, McCarty este optimist și le declară celor de la PetaPixel că se bucură că Statul Islamic i-a furat imaginea: „Înlocuind jucăria, persoana care a editat fotografia a transformat credința ISIS într-un simplu joc de copii”.
Autor: Alexandru Matei