NASA dezvăluie detalii îngrijorătoare despre viitorul hranei pe Pământ
Specialiștii NASA au făcut o descoperire cu privire la planeta noastră care ar putea afecta viitorul agriculturii și al hranei pe Pământ.
Câteodată este nevoie de o schimbare de perspectivă pentru a vedea cum acțiunile noastre ne afectează planeta. Schimbările climatice provenite în urma activității oamenilor cauzează modificări vizibile asupra Pământului, iar NASA este cea mai în măsură să observe aceste efecte.
Ellen Stofan, om de știință la NASA, a declarat pentru Business Insider că dacă vom continua așa, va deveni din ce în ce mai greu să cultivăm hrană, totul din cauza căldurii. Fotosinteza, procesul prin care plantele transformă dioxidul de carbon în carbohidrați, își pierde din putere la temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Datele adunate de NASA sugerează că temperaturile de pe Pământ vor fi prea mari, prea curând.
Stofan și-a petrecut întreaga carieră studiind planeta Venus, pe suprafața căruia există un efect de seră foarte pronunțat. Sateliții NASA observă un trend similar aici pe Pământ, care se îndreaptă spre praguri periculoase.Tendința de încălzire este o veste proastă pentru abilitatea noastră de a cultiva alimente.
Aceasta nu ar fi prima dată când schimbările climatice cauzate de mâna omului au afectat creșterea fructelor sau a legumelor pe Pământ. Fenomenul „Dust Bowl” din 1930, care a avut un efect devastator asupra agriculturii din Statele Unite și Canada, a avut loc din cauza practicilor precare ale agricultorilor și seceta severă cauzată de schimbările climatice.
Acum, diferența este că NASA dispune de uneltele necesare prin care le poate oferi o mână de ajutor fermierilor care se confruntă cu schimbările climatice. Agenția spațială, împreună cu Agenția de Dezvoltare Internațională, au dezvoltat un program, denumit SERVIR, care se folosește de monitorizare prin satelit și hărți geospațiale, prin care pot ajuta unele țări să se confrunte cu inundații sau furtuni amenințătoare.
Cât despre viitorul Pământului, Stofan este optimistă și susține că oamenii sunt din ce în ce mai conștienți în ceea ce privește schimbările climatice, iar dacă le vor fi oferite informațiile corecte despre cum să se confrunte cu acest fenomen, nu vom avea probleme în a ne adapta.