20 oct. 2015 | 13:53

Stephen Hawking crede că tehnologia amplifică inegalitatea între oameni

ACTUALITATE
Stephen Hawking crede că tehnologia amplifică inegalitatea între oameni

Stephen Hawking, poate cel mai renumit fizician al momentului, ne-a obișnuit cu tot felul de predicții și temeri legate de avansarea tehnologiei.

„Oricine se poate bucura de o viață luxoasă dacă bogăția produsă de mașinării e împărtășită. Sau oamenii pot sfârși mizerabil de săraci dacă cei care au mașinăriile acestea se opun redistribuirii bunurilor materiale. Până acum, trendul a părut să se îndrepte către a doua opțiune, tehnologia crescând considerabil inegalitatea între oameni”, a spus el.

Experții în tehnologie au fost destul de revoltați de afirmațiile lui Hawking, acuzându-l de ingnoranță în ceea ce privește finanțele. Magnatul Marc Andreessen este principalul oponent al declarației fizicianului. „Stephen Hawking, mai pe scurt: De sute de ani, oamenii care au pretins că mașinăriile reduc locurile de muncă au fost caraghioși. Dar eu voi fi diferit”, a scris Andreessen pe Twitter, apoi a sugerat ca cineva să îi cumpere lui Hawking cartea Economics 101.

Totuși, mai sunt și profesioniști care îl susțin pe fizician în această dezbatere. Erik Brynjolfsson, profesor la MIT Sloan School of Management, a declarat pentru Technology Review că tehnologia nu doar contribuie la inegalitate, ci e principalul factor.

Aceasta e departe de a fi prima predicție cu tente apocaliptice a lui Hawking. Întrebat recent în legătură cu posibilitatea unui „şomaj tehnologic” generalizat, pe măsură ce procesele automatizate înlocuiesc tot mai multe locuri de muncă, Hawking a spus: „Dacă maşinile produc tot ce ne trebuie, deznodământul depinde de cum sunt distribuite lucrurile. Toată lumea poate să se bucure de un stil de viaţă luxos dacă bogăţia produsă de maşini e împărţită, sau cei mai mulţi oameni pot să sfârşească în sărăcie dacă proprietarii maşinilor au succes în lobby-ul lor împotriva redistribuirii bogăţiei. Până acum, tendinţa pare să se îndrepte către a dua opţiune şi tehnologia conduce la o inegalitate din ce în ce mai mare”.

Cât despre posibilitatea ca inteligenţa arficială să o depăşească la un moment dat pe cea a oamenilor, Hawking spune: „E în mod clar posibil ca ceva să dobândească o inteligenţă mai mare decât a înaintaşilor săi: noi am evoluat să fim mai inteligenţi decât strămoşii noştri, maimuţele, iar Einstein a fost mai inteligent decât părinţii săi. Linia de care întrebaţi este acolo unde inteligenţa artificială devine mai bună decât oamenii la a construi inteligenţă artificială, astfel încât poate să se îmbunătăţească recursiv fără ajutor uman. Dacă acest lucru se va întâmpla, am putea să ne confruntăm cu o explozie de inteligenţă care va rezulta în maşini a căror capacitate o depăşeşte pe a noastră într-o mai mare măsură decât inteligenţa noastră o depăşeşte pe cea a melcilor”.

Omul de ştiinţă a vorbit şi despre posibilitatea ca inteligenţa artificială să distrugă omenirea. „Riscul real nu e reprezentat de intenţiile rele cât de competenţă. O super-inteligenţă artificială va fi extrem de eficientă în a-şi atinge scopurile, iar dacă acele scopuri nu sunt aliniate cu ale noastre, avem probleme. Nu sunteţi cineva care urăşte furnicile şi calcă pe ele din răutate, dar dacă construiţi un proiect hidroenergetic şi e un muşuroi prin preajmă care va fi inundat, asta e. Să nu punem umanitatea în poziţia acelor furnici”, a spus Hawking.

Toby Walsh, expert în inteligență artificială, e încă unul dintre susținătorii lui Hawking. Acesta a declarat pentru Tech Insider că nu va exista loc pentru forța de muncă umană într-un viitor în care mașinile capătă gândire independentă. Stephen Hawking, deși a fost contrazis de oameni presupus mai avizați decât el în aceste domenii, își susține mai departe punctul de vedere.