14 oct. 2015 | 16:54

iPhone 6S – Atunci când e în regulă să fii ”Apple fanboy” [REVIEW]

ACTUALITATE
iPhone 6S - Atunci când e în regulă să fii ”Apple fanboy” [REVIEW]

iPhone 6S nu aduce foarte multe lucruri în plus față de modelul precedent, însă repară câteva dintre cele mai importante probleme.

Nu puțini au fost cei care au susținut că iPhone 6 este cel mai frumos telefon din istorie. Într-adevăr, din punct de vedere al designului, compania din Cupertino s-a întrecut pe ea însăși. Marginile curbate și ecranul mai mare au contribuit în mod decisiv la vânzarea a zeci de milioane de dispozitive. Din păcate, lista de specificații nu era la el de impresionantă. Mai exact, performanțele nu erau cu mult peste cele oferite de un model iPhone 5S.

iPhone 6S (13)

Fotografii realizate cu Nikon D3200

Lucrurile stau altfel în cazul modelului iPhone 6S. Da, la prima vedere, acesta arată la fel ca un iPhone 6. Nu veți observa din prima faptul că este cu 0,2 milimetri mai gros. În cel mai bun caz veți observa o diferență de greutate între cele două terminale. Adevăratele schimbări, însă, sunt cele care se regăsesc sub ecranul de 4,7 inci cu o rezoluție de 1.330 x 750 de pixeli.

Introducere

După cum am menționat mai devreme, din punct de vedere al designului avem de-a face cu schimbări importante. iPhone 6S este la fel de gros precum un iPhone 6 Plus și cu 14 grame mai greu decât un iPhone 6. Din punctul meu de vedere, există două lucruri care le vor da de înțeles celorlalți că dețineți cel mai nou telefon Apple. Primul dintre ele este, în mod evident, acel ”S” de pa spate, iar al doilea este culoarea. iPhone 6S și 6S Plus sunt primele telefoane care vor fi disponibile în varianta ”rose gold”.

iPhone 6S se poate fi achiziționat de la eMAG în schimbul sumei de 3.500 de lei.

Apple a reușit să ia rozul, o culoare care nu era pe placul tuturor, și să-l transforme în ceva extrem de elegant. Varianta ”rose gold”, furnizată de QuickMobile, a fost și cea pe care am testat-o. Un mic inconvenient al tuturor iPhone-urilor albe este jack-ul pentru căști, unde murdăria depusă se poate observa imediat. Nu este un motiv pentru a nu vă cumpăra un astfel de telefon, ci doar un lucru pe care l-am observat de mai multe ori.

iPhone 6S (5)

În construcția noilor telefoane, Apple a ales să folosească aluminiul din seria 7000, material pe care l-am mai întâlnit în trecut pe ceasul inteligent al companiei din Cupertino. Pe lângă o rezistență mult mai mare față de cea a aliajului din trecut, aluminiul 7000 este și mult mai ușor. Deși Apple nu recunoaște acest lucru, noul aliaj a fost utilizat pentru a preveni un scandal similar celui de anul trecut. Denumit ”Bendgate”, acest a fost cauzat de faptul că iPhone-urile se îndoiau multe prea ușor.

iPhone 6S (11)

Display-ul este același pe care l-ați întâlnit și pe iPhone 6. Cu o rezoluție 750p, acesta se încadrează standardele ”Retina” impuse în anii trecuți. Utilizatorii cei mai experimentați probabil vor fi șocați de faptul că un telefon atât de scump nu oferă decât o rezoluție HD, având în vedere că modele mult mai ieftine beneficiază de ecrane Full HD. Unde alte vârfuri de gamă au trecut de 500 de pixli pe inch, cei de la Apple nu au inclus decât 326.

Dar nu vă lăsați induși în eroare de asemenea caracteristici. Display-ul este unul cât se poate de clar, culorile sunt reproduse foarte bine, iar pe timp de zi, nu veți avea probleme cu luminozitatea. Din păcate, controlul funcția de control al luminozității nu este printre cele mai performante, existând astfel riscul ca pe timp de noapte să fiți deranjați de intensitatea ecranului.

iPhone 6S – Puncte Pro

3D Touch , la fel ca Force Touch, este capabil să diferențieze între o apăsare ușoară și una mai grea, ceea ce înseamnă că posibilitățile de interacțiune cu touchpad-ul se înmulțesc. Senzorii incluși lucrează împreună cu un ”Taptic Engline, un dispozitiv ce crează mișcare în linie dreaptă. Acesta detectează orice fel de apăsare și generează un feedback pentru ca utilizatorul să știe că acesta a fost înregistrat. În acest mod, utilizatorul are impresia că a efectuat un click, când de fapt niciun buton fizic nu a fost apăsat.

3D Touch

3D Touch este una dintre cele mai importante schimbări venite cu noul telefon. Deși nu mi se pare ceva care ar putea revoluționa modul în care interacționez cu telefon, au fost câteva situații în care m-a ajutat. Atunci când navighezi pe internet, ”Peek” și ”Pop” sunt două funcții care îmbunătățesc experiența. Dacă apăsați puternic pe un link, veți vedea un preview al paginii către care veți fi redirecționați. Pentru a o vizita, trebuie să apăsați mai tare pe ecran. Dacă ați văzut tot ce vă interesa în preview, nu trebuie decât să luați degetul de pe ecran.

Preview-ul este disponibil și în mail-uri, unde vă va ajuta să economisiți foarte mult timp atunci când vizualizați numeroase mesaje. Pe lângă acestea, unele aplicații de pe ecranul principal se folosesc de 3D Touch. La început erau doar cele native, însă pe parcurs, companii precum Facebook și Shazam au inclus suportul pentru 3D Touch în aplicațiile lor. Apăsați puternic pe Shazam, și veți avea, printre altele, opțiunea de a identifica imediat o melodie.

Camera foto principală de pe iPhone 6S este prima care beneficiază de 12 megapixeli, însă calitatea fotografiilor este, în mare parte, aceeași pe care am văzut-o și în cazul predecesorului său.

iPhone 6S

Selfie-urile, în schimb, sunt mult mai bune, iar impactul camerei de fotografiat de 5 megapixeli (care vine dotată cu flash) este unul vizibil. Acesta nu este un flash în adevăratul sens al cuvântului (nu ocupă spațiu pe partea frontală a telefonului), ci reprezintă un mod inteligent în care Apple se folosește de ecranul telefonului.

iPhone 6S

iPhone 6S

iPhone 6S

Live Photos reprezintă o adiție interesantă. Acum, de fiecare dată când realizezi o fotografie, telefonul va înregistra și un scurt videoclip. Acesta va putea fi văzut de fiecare dată când navigați printre pozele realizate sau când apăsați puternic pe o imagine, folosindu-vă de 3D Touch.

În condiții de luminozitate slabă, camera foto se descurcă remarcabil, imaginile realizate fiind foarte clare și fără zgomot. Am făcut chiar și o comparație cu OnePlus 2 în astfel de condiții, pentru a ne convinge de calitate senzorului.

Comparație între OnePlus 2 și iPhone 6S

Performanțele sunt date, în mare parte, de noul procesor A9, care funcționează de această dată împreună cu 2GB RAM. După atâția ani de zile, gigantul din Cupertino a ales în sfârșit să includă 2GB RAM într-unul din telefoanele sale. Navigatul printre aplicații este la fel de ușor precum a fost și în trecut, iar memoria în plus pare a fi avut un impact pozitiv asupra browser-ului.

Deși ne-a oferit un upgrade important prin includerea unui procesor dual-core cu o frecvență de 1,84GHz, Apple nu a schimbat nimic la capitolul stocare. Astfel, în condițiile în care cel mai ieftin Samsung Galaxy S6 are 32GB, iPhone 6S este încă disponibil într-o variantă de 16GB.

iPhone 6S – Puncte Contra

Autonomia bateriei nu este printre cele mai slabe pe care le-am întâlnit, însă de multe ori telefonul se va strădui să reziste o zi întreagă în condițiile în care îl utilizați mai mult. Includerea unui ”taptic engine” pentru 3D Touch a dus la o reducere cu 5% a capacității bateriei de pe dispozitivul mobil. Totuși, Apple susține că telefonul are o autonomie la fel de bună precum modelul de anul trecut, grație optimizărilor incluse în update-ul la cea mai nouă versiune de iOS.

IMG_0032

După cum spun unii, singurul lucru care face ca telefonul Apple să nu piardă atât de mult teren aici în lupta cu celelalte flagship-uri este obsesia producătorilor cu rezoluțiile foarte mari. Un lucru extrem de util este faptul că iPhone 6S oferă multe informații în legătură cu consumul de energie. Astfel, veți ști cu exactitate ce procent din totalul bateriei consumate este datorat unei aplicații anume, și cât din acesta a fost realizat în foreground și background.

Un lucru pe care l-am observat este că iPhone 6S nu se descurcă foarte bine când vine vorba de conținut video. Cu puțin browsing și conținut video de pe YouTube, am reușit să aduc bateria de la 99% la 56% în nu mai mult de două ore. Din fericire, telefonul beneficiază de un ”Low Power Mode”, care vă va ajuta să economisiți puțină energie. Evident, acesta presupune anumite sacrificii: nu veți mai avea mail-urile și aplicațiile actualizate în fundal, nu veți mai putea activa Siri cu ajutorul comenzii ”Hey Siri”, iar anumite descărcări și efecte vizuale nu vor fi disponibile.

iPhone 6S – Concluzie

”Singurul lucru care s-a schimbat este totul” este un slogan poate un pic prea îndrăzneț pentru un asemenea telefon. iPhone 6S este, într-adevăr, un telefon remarcabil; probabil cel mai bun telefon de pe piață pentru un utilizator de rând. Include 3D Touch, care face navigatul pe internet mult mai plăcut, include o cameră foto mult mai bună și componente extrem de performante. În ciuda acestui lucru, nu este suficient de bun pentru a justifica un upgrade dacă dețineți un iPhone 6. În cazul în care ai un iPhone 5S, acesta ar fi momentul ideal pentru un upgrade.