15 oct. 2015 | 15:35

Toshiba Portege Z20t: un 2 în 1 pe care îl poți lua cu tine pe o insulă pustie [REVIEW]

REVIEW
Toshiba Portege Z20t: un 2 în 1 pe care îl poți lua cu tine pe o insulă pustie [REVIEW]

Când vine vorba de ultrabook-uri, cei de la Toshiba sunt una dintre cele mai experimentate companii din sector. Cu patru ani în urmă, atunci când noțiunea de ultrabook a fost introdusă pe piață, Toshiba a fost printre primele companii care s-a conformat standardelor ”impuse” de Intel la acea vreme. Toshiba Portégé Z20t este încă o reușită a companiei în această direcție, un 2 în 1 foarte bun, chiar dacă vine cu un preț cam (foarte) piperat.

Am testat Toshiba Portégé Z20t, care se recomandă drept un dispozitiv 2 în 1 creat special pentru mediul business, un ultrabook puternic și o tabletă cu stylus, cu o autonomie impresionantă. Dacă ești unul dintre oamenii care sunt tot timpul pe drumuri și vrei un laptop complet, cu tastatură la birou și o tabletă performantă pentru deplasări, acest Toshiba ar putea fi o variantă bună. 

Introducere – Toshiba Portégé Z20t

Cu o durată extra de viață a bateriei, până la 16 ore ca ultrabook, e o alternativă bună pentru cei care își doresc un astfel de dispozitiv, dar poate nu cea mai convenabilă în ceea ce privește prețul. Partea bună e că beneficiază de garanția specială Toshiba, care ți-l repară gratuit sau îți returnează banii în eventualitatea în care se strică (în trei ani de la cumpărare).

Portégé Z20t are și un display tactil de 12,5 inci IPS Full HD, cu unghiuri largi de vizualizare, în cazul în care mai mulți utilizatori doresc să vadă conținutul de pe ecran. Totuși, din ce am mai încercat până acum de la Toshiba, mi-a plăcut mai mult Kirabook la acest capitol. Performanțele grafice sunt bune, dar nu uimitoare, și se bazează pe soluția Intel HD 5300. Finisajul mat al ecranului mi-a plăcut în mod deosebit, tocmai pentru că reduce reflexiile și permite utilizarea chiar și în aer liber. Eu l-am folosit la o terasă, în lumina destul de puternică a soarelui, fără să am probleme. De asemenea, tastatura este iluminată, rezistentă la stropire, pentru utilizarea în medii slab luminate. În plus, are Accupoint integrat, care oferă o alternativă pentru clickpadul mare, pentru acuratețe crescută. Cântărește aproximativ 800 de grame și are o grosime de doar 8.8 mm în modul tabletă și în jur de un kilogram și jumătate în modul laptop.

Procesorul este Core M și face parte din seria dezvoltată de Intel pentru mobilitate, nu neapărat pentru performanță. Este un procesor bun, peste seria Atom și peste modelele ULV (ultra-low voltage), dar ca performanțe se află sub modelele Core i, din cea mai nouă generație. Este un dual-core la 1,2 GHz, care poate urca la 2,9Ghz atunci când este nevoie. De asemenea, are tehnologii precum Hyper-Threading pentru creșterea performanței, are 4MB de memorie cache, lucrează pe 64 de biți și suportă 16GB de RAM.  Stocarea se face pe un SSD de 256 GB. Pentru mediul business, este mai mult decât suficient, dar pentru cei care au nevoie să întreprindă activități ceva mai complexe, s-ar putea să fie cam lent. Desigur, există și avantaje, cum ar fi faptul că nu se încălzește și nu consumă atât de multă energie precum competitorii cu Core i. Gamingul iese din discuție, asta dacă nu vrei să te rezumi la Candy Crush sau alte jocuri din aceeași gamă.

Portégé Z20t oferă opțiuni extinse pentru conectarea la toate perifericele de care ai putea avea nevoie, indiferent de modul în care e utilizat. În modul tabletă, are incluse un port micro HDMI , un port micro USB și un slot microSD pentru conectarea la ecrane adiționale și transfer rapid de date. Odată cu atașarea tastaturii, ai o selecție de porturi de dimensiuni normale ce include RGB, HDMI, GBit LAN și 2 x USB 3.0. Portégé Z20t permite de asemenea conectarea stabilă la internet cu modulul opțional 3G/4G și acces Wi-Fi rapid.

De asemenea, are două camere foto. Cea frontală are doi megapixeli, iar cea principală cinci megapixeli. Pe cea frontală am testat-o pe Skype și s-a descurcat onorabil, dar cea principală nu strălucește. Desigur, cine optează pentru Portégé Z20t nu o face pentru a-și manifesta abilitățile de fotograf, dar în raport cu competitorii care optează, în general, pentru camere de opt megapixeli, se putea mai mult.

Toshiba (15)

Fotografii realizate cu Nikon D3200

Puncte pro – Toshiba Portégé Z20t

Dintre toate tehnologiile încoporate, autonomia este principalul punct pro, având cam 16 ore conform testelor cu tastatura atașată și opt ore pentru tabletă. Cei de la Toshiba au profitat de procesorul Intel Core M la maximum, astfel încât autonomia să atingă performanțe uimitoare. Atunci când Z20t are tastatura atașată, unitatea centrală de procesare recunoaște energia extra, asigurată de cea de-a doua baterie, astfel încât durează și mai mult decât ar face-o în mod normal. 

Stylusul Wacom, de dimensiunile unui pix obișnuit, are două butoane de click și m-am împăcat foarte bine cu el. Cursorul apare când îl ții la aproximativ doi centimetri distanță de ecran și este foarte bun pentru treburile ceva mai tactile. Fie că scrii sau desenezi, se simte de parcă ai face-o pe hârtie, ceea ce s-ar putea dovedi o experiență foarte plăcută pentru cei mai clasici. De asemenea, în meniul Pen and Touch poți adapta sensibilitatea stylusului, precum și tipurile de acțiuni care să corespundă apăsărilor. Poți să activezi Flicks, care îți permite să derulezi paginile web sau să navighezi înainte și înapoi în istoria browserului, prin swipe-uri ușoare ale stiloului.

Pentru cei care fac design, în aplicația Wacom Pen poți să modifici orice funcție, astfel încât să îți fie foarte ușor să desenezi. Dacă se întâmplă cumva să pierzi stylusul, Toshiba Portege Z20t vine cu unul de rezervă, redus ca dimensiuni și controale în raport cu principalul, dar care e cam la fel de receptiv și eficient.

Puncte contra – Toshiba Portégé Z20t

Deși Portege Z20t este bun atât ca laptop, cât și ca tabletă, prețul e puțin exagerat, pornind de la 6.100 de lei. Dacă ținem cont de faptul că vine cu procesorul Core M, care reduce considerabil din performanțe, deși e suficient pentru cineva care are nevoie de funcții de bază, se pot găsi alternative similare, la prețuri mai mici. Una dintre ele ar fi ASUS Transformer T300 Chi, al cărui preț pornește de la 4.799 de lei. În plus, deși arată bine, Portege Z20t nu are eleganța rivalului său.

Performanța se încadrează la puncte contra doar prin raportul cu prețul deloc neglijabil. Portégé Z20t este o tabletă rapidă, dar pentru multitasking, editarea de clipuri sau alte lucruri pe care le-ai putea face cu un ultrabook cu procesor Intel Core i5 sau i7, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Oricum, pentru vizionarea de filme, browsing (preferabil pe Firefox sau Opera, pentru că Google Chrome nu se împacă prea bine cu Core M), mailuri sau alte activități business de bază e mai mult decât suficient.

Toshiba (9)

Concluzie – Toshiba Portégé Z20t

Toshiba Portege Z20t e un hibrid bun, cu un design reușit, suficient de ușor încât să îl ai după tine ore întregi. Decizia de a include un procesor Intel Core M reduce performanțele, dar garantează durată lungă de viață a bateriei, așadar convertibilul este excelent pentru cei care vor să își permită luxul de a-și uita încărcătorul acasă și e eficient pentru activități business. Datorită autonomiei, Toshiba Portege Z20t poate fi răspunsul perfect la întrebarea ”ce ai lua cu tine pe o insulă pustie” – cu atâtea ore de funcționare, poți să te relaxezi și să te uiți la câteva seriale până vine cineva să te salveze. Pe de altă parte, prețul este exagerat pentru ceea ce oferă, iar cei de la Toshiba ar trebui să știe că există variante mai convenabile.