07 oct. 2015 | 17:48

Ce noutăți aduce Android 6.0 Marshmallow

FEATURE
Ce noutăți aduce Android 6.0 Marshmallow

Android 6.0 Marshmallow a început să fie livrat către dispozitivele Nexus, aducând, totodată, câteva schimbări interesante.

În urmă cu aproximativ o săptămână, în cadrul evenimentului Google pentru lansarea de noi dispozitive Nexus, oficialii companiei au promis că nu vor mai trece decât câteva zile până la lansarea versiunii finale de Android 6.0 Marshmallow. Compania din Mountain View s-a ținut de cuvânt, iar telefoanele Nexus au început să primească noul sistem de operare.

Desigur, schimbările aduse de Android 6.0 Marshmallow nu sunt la fel de mari precum cele aduse de Android 5.0 Lollipop. După cum scrie Adevărul, Android 6.0 Marshmallow nu dă totul peste cap. În schimb, acesta introduce suportul pentru cele mai noi tehnologii, printre care se numără și Android Pay (sistemul de plăți pe care Google l-a anunțat în urmă cu ceva vreme), și îmbunătățește unele dintre procesele de bază.

După cum am menționat mai devreme, primele terminale actualizate vor fi cele din seria Nexus. Mai exact, este vorba despre modelele Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2013), Nexus 9 și Nexus Player. De asemenea, nu vor fi ignorate nici telefoanele din programul Android One. Pentru o listă completă a dispozitivelor care vor primi update-ul, puteți accesa acest articol.

Schimbarea sistemului de permisiuni

Unul dintre lucrurile care a atras numeroase critici pe parcursul timpului a fost sistemul de permisiuni. În cazul în care vă doreați să instalați o aplicație, erați nevoiți să-i acordați acesteia toate permisiunile pe care vi le cerea. În acest fel, puteați avea de-a face cu o aplicație de lanternă care vă cerea acces la locație, sau o aplicație e-reader care vă cerea acces la contacte. Odată cu introducerea Android M, lucrurile stau altfel.

Permisiunile aplicatiilor in Android M

Acum, vei putea alege către ce dai acces oricărei aplicații pe care o instalezi. Desigur, trebuie să țineți cont de faptul că unele aplicații au nevoie de anumite permisiuni pentru a funcționa corespunzător. În cazul în care vreți să aveți parte de cea mai bună experiență atunci când utilizați WhatsApp, ar fi indicat să-i permiteți accesul la lista de contacte, precum și la poze și microfon.

Android Pay

Google introduce un sistem de plăți , care de acum încolo va fi instalat pe toate telefoanele Android. După cum scrie site-ul Wired, Google va oferi cel mai probabil diverse unelte care le vor permite aplicațiilor de online banking să-i acceseze serviciile de plăți. În lupta cu Apple Pay și Samsung Pay, cel mai important avantaj de care se bucură Android Pay este chiar popularitatea sistemului de operare.

Un nivel sporit de securitate

Android 6.0 Marshmallow va fi primul care va suporta senzorii pentru recunoașterea amprentelor. Până acum, toate telefoanele Android dotate cu un astfel de senzor beneficiau de software dezvoltat de fiecare companie în parte. Acesta a fost și unul dintre motivele principale pentru care senzorii de pe anumite telefoane funcționau mult mai bine decât altele. De pe urma acestui suport vor beneficia cel mai mult dezvoltatorii, care vor putea securiza aplicațiile cu ajutorul senzorului de amprente.

Nexus 6P Huawei

Suportul pentru USB de tip C

Nexus 5C și Nexus 6P sunt primele telefoane Google dotate cu port USB de tip C. Astfel, Android 6.0 Marshmallow este primul care vine cu suport pentru tehnologia implementată de un număr din ce în ce mai mare de companii. Un cablu USB de tip C vine cu două capete identice reversibile și permite o reîncărcare mai rapidă și transferuri de date mai rapide grație compatibilității cu standardul USB 3.1.

Mai mult decât atât, cei de la Pocket-lint susțin că acei conectori de dimensiuni mici vor permite crearea unor telefoane mai subțiri pe viitor. Datorită noului USB de tip C, pe laptopuri, reîncărcarea și transferul de date vor fi efectuate prin același port, ceea ce înseamnă că dimensiunile acestora vor fi reduse.

Interfața de utilizare a avut și ea parte de o mică schimbare. În cele mai noi versiuni Android, acel ”app drawer” avea aplicațiile așezate pe diverse ecrane. Google a ales acum să revină la un design mai vechi, ecranele fiind acum așezate pe verticală. Acestea au fost doar câteva dintre cele mai importante schimbări. Mai multe informații, alături de feedback-ul utilizatorilor, vor apărea odată ce actualizarea ajunge la un număr mai mare de telefoane.